Politică

Mizele politice din 2020. Alegeri locale şi parlamentare, evenimente ce ar putea reconfigura scena politică

După alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, încheiate cu reconfirmarea pentru un nou mandat a lui Klaus Iohannis, dar și după neașteptata instalarea a guvernului liberal, anul 2020 aduce multe tensiuni și provocări în politică.

Ne vom alege primari și parlamentari noi. PSD caută aliați și o nouă conducere. USR și PLUS testează candidați care să o învingă pe Gabriela Firea, iar PNL vorbește despre alegeri anticipate.

Primul eveniment politic major al anului va fi Congresul PSD, în februarie, când social-democrații își vor alege o nouă echipă de conducere a partidului. În același timp, potrivit surselor Digi24, pesediștii își doresc să adopte și un cod de conduită pentru membrii de partid, precum și mai multe modificări la Statut.


După acest eveniment, urmează unul al USR - și cei din USR vor să facă un congres pentru a se defini doctrinar, după cum spune președintele partidului, Dan Barna.

Ambele partide, și PSD, și USR trebuie să analizeze și posibilitatea alianțelor. Există ceva probleme în alianța dintre USR și PLUS și trebuie să analizeze și o eventuală colaborare cu PNL pentru alegerile locale din această vară.


Și cei de la PSD se gândesc la o alianță: cu cei de la ALDE sau cei de la Pro România, poate chiar cu ambele partide, tot în ideea unei victorii la alegerile locale.

Rămâne de văzut și dacă acestea se vor desfășura într-un tur sau două. Mai ales cei de la USR își doresc alegerea primarilor în două tururi, însă sunt slabe șanse ca acest proiect să treacă de Parlament sau să fie adoptat într-o formă sau alta de către Guvern. Cei de la PSD au anunțat deja că vor depune o moțiune de cenzură în această sesiune parlamentară, mai ales dacă Guvernul vine cu această propunere sau dacă va opta pentru o angajare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi.


Tot la capitolul alegeri locale rămâne de văzut care va fi candidatul dreptei la Primăria Capitalei, în cazul în care va prezenta un candidat unic. Aici va fi cea mai dificilă alegere, dar scopul este de a o învinge pe Gabriela Firea. Deocamdată, există probleme chiar în alianța USR-PLUS, pentru că fiecare dintre formațiuni are propriul candidat - Nicușor Dan, respectiv Vlad Voiculescu - și trebuie să aleagă între cei doi. În plus, și liberalii analizează mai multe variante de candidați și rămâne de văzut dacă cele trei partide se vor înțelege și vor avea până la urmă un candidat comun. În ceea ce-i privește pe social-democrați, ei au anunțat deja că o vor susține pe Gabriela Firea în cursa pentru Primăria Capitalei.

În toamnă, urmează alegerile parlamentare care ar trebui să ducă la reconfigurarea majorității din Parlament, dar și la un nou guvern. Asta se va întâmpla dacă nu se va ajunge totuși la alegeri anticipate, până la urmă, o ipoteză lansată atât de liberali, cât și de cei de la USR. Rămâne de văzut dacă vor reuși să convingă o majoritate destul de mare în Parlament care să fie dispusă să renunțe la actualele mandate pentru a declanșa alegeri anticipate.

abonare newsletter