Politică

Politologi clujeni: Votul printr-un simplu click, votul viitorului

România nu se află într-un context favorabil pentru introducerea votului electronic pe termen scurt, atrag atenţia politologii clujeni.

Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a UBB Cluj a realizat un studiu privind oportunitatea votului prin internet. Politologii clujeni atrag atenţia asupra faptului că votul prin internet este menționat adeseori ca soluție pentru probleme ale proceselor electorale din România (accesul la vot mai ales pentru românii din străinătate, încrederea scăzută a alegătorilor în integritatea proceselor electorale, participarea scăzută la vot).

“Raportul nostru aduce în discuţie experienţa altor state cu votul electronic, recomandările internaţionale, problemele legate de securitatea online vizibile în contextul alegerilor din SUA, dar şi răspândirea utilizării internetului în România pentru operaţiuni care necesită confindentialitate şi un grad ridicat de securitate (precum operaţiunile bancare sau cumpărăturile online).


Pe baza tuturor acestor elemente,considerăm că România nu se află într-un context favorabil pentru introducerea votului electronic pe termen scurt, dar că Autoritatea Electorală Permanenta trebuie să îşi asume cât mai curând lansarea unei dezbateri ample pe această temă, care să includă identificarea celor mai bune soluţii tehnice şi pregătirea unor proiecte pilot”, spune politologul clujean George Jiglău.

Potrivit specilaiştilor clujeni, votul prin internet este sistemul de vot al viitorului și mai devreme sau mai târziu se va ajunge la implementarea sa în România.


Unde a fost testat

Spre deosebire de votul prin corespondență, care este deja o procedură cunoscută și rodată după ce a fost folosit deja în mai multe runde de alegeri de mai multe state occidentale și pentru prima dată în România la alegerile parlamentare din decembrie 2016, votul prin internet este mai nou, astfel că discuțiile despre această metodă au mai degrabă un caracter prospectiv în majoritatea statelor (chiar și în unele care l-au implementat deja). Dintre țările care au testat votul prin internet sau au studiat implementarea sa, în Europa doar Estonia, unele cantoane din Elveția și francezii din străinătate îl folosesc. Norvegia, Marea Britanie, Lituania, Germania au încercat această metodă, însă au amânat implementarea sa pentru varii motive.

Condiţii pentru implementarea votului

Politologii clujeni mai atrag atenţia că este important ca autoritățile să respecte o serie de pași înainte de implementarea votului prin internet, pentru a facilita acceptarea sistemului la nivelul întregii populații și pentru a reduce temerile privind defectele votului prin corespondență.


Printre condiţiile necesare imeplementării unui astfel de sistem de vot specialiştii clujeni amintesc existența legislației privind pilotarea diverselor metode de votare, un nivel foarte înalt de încredere în autoritățile electorale centrale și alegeri în general, un nivel relativ redus de conflict politic, resurse academice și economice pentru a implementa o soluție sigură pentru votul prin internet, mecanisme de autentificare disponibile (card de identitate electronic, semnătură electronică, token, cod utilizator și parolă PIN, autentificare biometrică, autentificare prin SMS, etc ), sau accesul la internet pentru întreaga populație – de acasă, de la serviciu, de la calculatoare publice. La nivel global, metodele de vot utilizate ca alternativă la votul în secții sunt votul prin împuternicire (prin „proxy”), votul prin corespondență poștală și votul prin internet.

Statisticile au arătat că, în anul 2016, aproape două din trei gospodării din România (65%) aveau acces la rețeaua de internet de acasă, în creștere cu 4 puncte procentuale comparativ cu anul precedent. Totodată, 65,4% din totalul acestora au fost localizate în mediul urban.

Ultimele Stiri
abonare newsletter