Politică

Juncker: Sunt convins că în timpul mandatului Comisiei mele o să punem capăt MCV-ului pentru România

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker spune că în timpul mandatului actualei Comisii, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) se va finaliza în cazul României.

"I-am spus încă o dată domnului prim-ministru că sunt convins că în timpul mandatului Comisiei mele o să punem capăt Mecanismului MCV. Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aș spune cazul Bulgariei și cazul României. Cele două cazuri sunt separate. Dacă România o ia înaintea amicilor noștri bulgari, prietenilor bulgari, evident că mecanismul se va încheia dacă România menține nivelul de punere în practică actual al așteptărilor Comisiei Europene și din partea statelor membre atunci acest lucru se va întâmpla", a spus Juncker, care a susținut declarații comune de presă cu premierul Dacian Cioloș.

Șeful Guvernului român a afirmat că și România dorește o finalizare a MCV și internalizarea acestui proces.


"Am discutat și despre modul cum noi vedem procesul de finalizare a MCV, care considerăm că și-a atins scopul din punctul de vedere pe care l-a avut Comisia atunci când acest mecanism a fost pus în aplicare. Asta nu înseamnă că în România nu trebuie să continuăm cu lupta împotriva corupției și pentru consolidarea a ceea ce s-a făcut până acum, dar noi considerăm că există în momentul de față suficientă maturitate în România pentru ca tot acest proces să fie integrat și internalizat în mecanismele pe care Guvernul, sistemul judiciar, Parlamentul le pot avea în vedere. Sigur, domnul președinte a spus că în cursul mandatului acestei Comisii să poată să fie finalizat acest mecanism, eu sper să nu trebuiască să așteptăm ultimul an al mandatului acestei Comisii pentru a găsi o soluție", a precizat Dacian Cioloș.

Etichete: dacian ciolos mcv
abonare newsletter