Politică

Sunt în pușcărie, dar și pe statele de plată ale Parlamentului

Gheorghe Nețoiu și Monica Iacob Ridzi sunt condamnați definitiv de justiție la pedepse cu închisoarea, sunt deja încarcerați, dar continuă să beneficieze de sumele forfetare alocate cabinetelor parlamentare din colegiile din care provin. De asemenea, arestaţii preventiv contează la cvorum.

Acest lucru se întâmplă din cauză că locurile lor nu au fost încă vacantate, deşi Nețoiu este condamnat deja de un an (spre deosebire de Ridzi, a cărei condamnare definitivă are doar câteva săptămâni).

"Nu avem ce face. Când este vorba de un deputat care este condamnat definitiv, mandatul se vacantează după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) ne trimite adresa prin care suntem informaţi oficial despre condamnarea definitivă. În cele două cazuri, Neţoiu şi Ridzi, nu a venit încă nimic de la ÎCCJ”, a declarat Florin Iordache (PSD), vicepreşedinte al Camerei Deputaților, pentru Cotidianul.ro.


Arestaţii preventiv contează la cvorum

Pentru că mandatele celor doi nu au fost vacantate, Neţoiu şi Ridzi sunt calculaţi la cvorumul parlamentar.

Situaţia este identică şi în cazul deputaţilor aflaţi în arest preventiv sau în arest la domiciliu şi care nu au cum să fie prezenţi la lucrările plenului Camerei. Este vorba de Elena Udrea, aflată în arest preventiv, şi de Mircea Roşca, aflat acum în arest la domiciliu. Şi cei doi sunt trecuţi în cvorum şi primesc suma forfetară pentru cabinetul parlamentar din colegiu. Ar mai fi şi cei care se află sub control judiciar: Vlad Cozma şi Sebastian Ghiţă.


Potrivit unor calcule făcute de cei de la Cotidianul.ro, cvorumul de ședință și pentru adoptarea legilor organice ar coborî de la 199 la 196 de deputați, iar suma economisită lunar ar fi de 30.000 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter