Politică

V-au convins candidaţii la preşedinţie?

Nu numărul mare al candidaţilor la preşedinţie îngrijorează, ci lipsa de programe pe termen lung, subliniază sociologii clujeni.

Cei 14 candidaţi la preşedinţie şi-au început oficial campaniile electorale. După lansările „pompoase“ la care am asistat în ultimele săptămâni, avem acum ocazia să le cunoaştem programele cu care în următoarele săptămâni vor încerca să ne convingă.

S-ar putea însă ca din mulţimea de candidaţi, care ne aminteşte de alegerile din anii 90, niciunul să nu convingă, după cum arată chiar unii sociologi clujeni. Lipsa proiectelor pe termen lung sau „programele-slogan“ ar putea să îi ţină pe români în casele lor, în ziua alegerilor. 


Candidaţi „de serviciu“

Astfel, vedem un număr mare de candidaţi, mult prea mare după părerile unora, însă legea permite acest lucru. Ceea ce îngrijorează este însă calitatea unora dintre ei, subliniază sociologul clujean Ioan Hosu. „Ne aşteptam să vedem dezbateri consistente, dar am văzut apariţii hilare. Vedem, printre altele, figuri eterne, cum sunt Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor, candidaţi de serviciu. Probabil îi trimit nevestele sau partenerii de bere sau de fotbal să candideze... Mulţi dintre cei 14 candidaţi sunt slabi, nepregătiţi, mai mult, nici măcar informaţi nu sunt“, a comentet Ioan Hosu.  

Programe de prezidenţiabili

Cei mai vizibili candidaţi şi-au prezentat programele şi la Cluj, înaintea campaniei electorale.  Cele mai multe dintre acestea nu oferă o perspectivă pentru următorii ani pe care viitorul preşedinte îi va petrece la Cotroceni. 


„În primul rând, prezenţa celor două doamne pe lista candidaţilor  este un lucru lăudabil, e important să vedem acest lucru în politica românească unde femeile sunt slab reprezentate.

În ce priveşte programele celor mai vizibili candidaţi, am văzut la Monica Macovei un program progresist, foarte bine articulat. Cele 10 porunci contrastează cu poziţia ei vizavi de educaţia în şcoli. Este prima dată când vedem că dreapta se desprinde de biserică. Macovei are un alt fel de discurs, şi s-ar putea ca mulţi din segmentul de dreapta să fie puşi într-o situaţie problematică- de exemplu cei care merg la biserică în fiecare duminică şi se gândeau să voteze cu Monica Macovei. Macovei preia şi continuă idei pro-reformiste, din perioada când era în Guvern.


Elena Udrea e ca o prelungire a lui Traian Băsescu, e trompeta sau portavocea lui Băsescu, atât pe politica externă, cât şi pe cea internă. Ezită să prezinte date exacte, cifre, lucruri concrete. Elementul comun cu Monica Macovei este parlamentul unicameral, cu 300 de parlamentari“, a explicat Hosu.  

Iohannis versus Ponta

Principalii candidaţi- Victor Ponta şi Klaus Iohannis- diferă foarte mult în abordarea electoratului, în primul rând. Dacă primul are un program- slogan, cel de-al doilea oferă un program pe termen lung pentru România.


„La Iohannis avem un program bine articulat, extins, Iohannis are perspectivă strategică pe termen lung. Aspectul privind demografia din programul său este foarte important. Vedem la el concepţia neamţului, efort şi tenacitate pe temen lung, ceea ce creează un confort. Aceasta este valoarea adăugată la el.  

La Ponta nu vedem aşa ceva. E doar slogan- stabilitate, dialog, cooperare. Programul său este în raport cu o singură persoană, Traian Băsescu. Putem spune că la aceste alegeri, cei dezamăgiţi în 2012 vor avea ocazia să îşi ia revanşa.


Astfel, programul lui Ponta se adresează doar celor care sunt anti-Băsescu, în vreme ce Macovei şi Iohannis se adresează întregului electorat. Udrea pe de altă parte, se adresează electoratului lui Băsescu. În ceea ce îl priveşte pe Călin Popescu Tăriceanu, acesta are un program diluat şi şters. Este cel puţin incredibil, nefezabil, nu convinge“, a mai arătat Hosu.  

Nu suntem pregătiţi pentru „un alt fel“ de preşedinte

Una dintre cele mai interesante declaraţii pe care le-am auzit până acum este cea a liderului UDMR, Kelemen Hunor, care spunea că românii sunt pregătiţi pentru un preşedinte maghiar. „Eu nu cred că suntem pregătiţi pentru un preşedinte maghiar, german sau pentru un preşedinte femeie. Trăim într-o Românie în care încă funcţionează prejudecăţile, o Românie încă frustrată, care nu s-a deschis. Lipsa de educaţie probabil şi a sistemelor de valori au fost cauza“, a completat Hosu.

Campania palidă, o constantă la Cluj

Aşa cum ne-am obişnuit, în fiecare campanie electorală la Cluj, e linişte. Cel puţin deocamdată. În cartiere panourile electorale sunt destul de goale, iar apariţiile liderilor din teritoriu în media, care să îşi promoveze candidaţii, lipsesc cu desăvârşire. Este ceea ce mai subliniază Ioan Hosu.

„Campania este foarte discretă la Cluj, aşa ne-am obişnuit. Este o constantă. Avem candidaţi, iar liderii din teritoriu nu se înghesuie să participe la dezbateri. Ponta este bine reprezentat în reclama electorală, în schimb, Johannis, că tot vorbim de România lucrului bine făcut, cred că asistăm la lucrul făcut ardeleneşte, adică încet...“, a mai arătat sociologul clujean.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter