Politică

FOTO PSD Cluj şi-a făcut autostradă de campanie. Cum a inaugurat Guvernul Ponta mai mulţi kilometri decât există în realitate

PSD Cluj a montat două panouri publicitare la intrarea în Cluj-Napoca prin care îi informează pe şoferi că "Guvernul Ponta a inaugurat 280 de km de autostradă". În realitate, în ultimii doi ani s-au dat în folosinţă în România doar 258 de kilometri de autostrăzi.

"Drum Bun! Guvernul Ponta a inaugurat 280 de km de autostradă, 153 în Transilvania", sunt informaţi  şoferii care ajung la Cluj-Napoca. Mesajul, scris pe fond roşu, apare pe o pancartă cu sigla PSD ce tronează la marginea drumului şi reprezintă, după cum spun oficialii partidului contactaţi de gândul, "o perspectivă" a celor pregătite de Guvernul Ponta pentru români.

Guvernele Ponta au tăiat din mai 2012 şi până la finalul lui 2013, panglici pentru mai multe autostrăzi şi centuri cu regim de autostradă, dar PSD se laudă cu mai mulţi kilometri de drum decât au fost construiţi de fapt.


Practic, lungimea totală a autostrăzilor inaugurate pe parcursul ultimilor doi ani este mai mică de 260 de kilometri, potrivit calculelor gândul realizate pe baza datelor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), deci cu zeci de kilometri în minus faţă de cifra anunţată pe afişul electoral.

"Pancartele sunt o perspectivă pentru ceea ce pregăteşte Guvernul Ponta", a declarat pentru gândul Cornel Itu, deputat PSD de Cluj. Întrebat cum au calculat reprezentanţii partidului numărul de kilometri de autostradă daţi în folosinţă de la instalarea primului Guvern Ponta, deputatul nu a putut oferi detalii, dar ne-a asigurat că "se va documenta".


Un alt mesaj folosit de PSD pentru a se promova la marginea drumului este şi alocarea de fonduri pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. "Susţinem Autostrada Transilvania, guvernul alocând 55 milioane de euro în 2014 pentru acest obiectiv", scrie pe un panou publicitar similar, montat la o altă intrare în acelaşi municipiu.

Reprezentanţii partidului neagă însă acuzele potrivit cărora, prin pancartele de la Cluj, au furat startul campaniei electorale pentru europarlamentare.


"Este o campanie de informare asupra investiţiilor Guvernului Ponta în zona Transilvaniei şi nu are nicio legătură cu campania electorală propriu-zisă, care va începe cu o lună înainte de alegeri", a declarat pentru B1 TV purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra.

Boc, iritat de lăudăroşenia PSD-ului

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, joi, despre panourile instalate de PSD Cluj prin care îi informează pe şoferi că "Guvernul Ponta a inaugurat 280 de km de autostradă", că este timpul ca social democraţii să înceteze să se mai laude cu proiectele altora.


„Să înceteze să se mai laude cu ce am făcut eu, ar fi cazul să mai facă şi ei ceva, cam asta-i concluzia”, s-a limitat Boc să spună.

Şova îi contrazice pe pesediştii clujeni

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a ţinut să precizeze joi, pe blogui său, că în 2012 şi 2013 au fost inauguraţi 230 de kilometri de autostradă. Numărătoarea lui contrazice socotelile făcute de colegii săi de la PSD Cluj care s-au grăbit să posteze pe marginea drumurilor din judeţ pancarte pe care scria că Guvernul Ponta a inaugurat 280 de km de autostradă.


Dan Şova se laudă că în acest an sunt în lucru 465 de kilometri de autostradă şi că în 2014 şi 2015 vor fi daţi în folosinţă alţi 300 de kilometri de autostradă, fără să detalieze care vor fi noile tronsoane pe care vor circula românii în următorii doi ani.

Marea minciună

Banii din acciza pe carburanţi nu merg la autostrăzi.

„Plata pensiilor şi a salariilor pentru bugetari ar putea fi pusă în pericol dacă acciza suplimentară de 7 eurocenţi nu va fi aplicată de la 1 aprilie, deoarece suma care ar urma să fie colectată este de două miliarde de lei şi nu poate fi uşor înlocuită”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor. Oficialul a recunoscut că banii din această acciză nu ajung special la autostrăzi, aşa cum a anunţat iniţial în toamna anului trecut premierul Victor Ponta, motivând că „legea nu permite" direcţionarea unor bani către fonduri special constituite pentru astfel de scopuri.

UDMR vrea autostradă până la Târgu Mureş

Odată cu susţinerea Guvernului Ponta III din partea UDMR, aceştia au cerut continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania doar pentru tronsoanele care duc spre Târgu Mureş. La începutul lunii martie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a semnat certificatul de urbanism pentru autostrada Transilvania, secţiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii. Acest act a fost solicitat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

PDL Cluj s-a autosesizat încă din februarie

Democrat liberalii clujeni susţineau încă din luna februarie că PSD a început campania pentru alegerile europarlamentare înainte de startul legal, prin montarea de panouri mincinoase pe teritoriul judeţului Cluj.

Democrat liberalii clujeni arată, într-un comunicat de presă, că prin aceste panouri de propagandă se aclamă faptul că Guvernul susţine Autostrada Transilvania prin alocarea în 2014 a 55 de milioane de euro pentru acest obiectiv.

„Aşa-zisele alocări financiare pentru Autostrada Transilvania s-au demonstrat a fi doar minciuni, atât în Guvernarea Năstase cât mai ales în Guvernarea Ponta. Oricât ar încerca PSD să manipuleze ardelenii în general şi clujenii în special, adevărata realitate este 0 bani alocaţi pentru acest obiectiv şi în acest an. De altfel, nu există nicio prevedere expresă în Bugetul Naţional pe anul 2014, cu privire la o eventuală alocare de fonduri pentru Autostrada Transilvania. Îi sfătuim pe liderii PSD Cluj să nu mai folosească intoxicarea şi minciuna ca arme pentru a-şi ascunde incompetenţa şi lipsa de Guvernare şi le solicităm să înlăture de urgenţă panourile electorale ilegale şi mincinoase de pe teritoriul judeţului Cluj!“, a declarat liderul PDL Cluj, Daniel Buda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter