Politică

Udrea şi MRU, favoriţi în cursa pentru candidatul dreptei la prezidenţiale

Elena Udrea, deputat PDL, şi Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, sunt favoriţi la postura de candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale din anul 2014, potrivit unui sondaj realizat de Ziare.com.

Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice

Elena Udrea este văzută drept principalul candidat al dreptei la prezidenţiale, conducând în sondaj cu 28,48% din voturi. Al doilea pe listă este fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, pentru care ar opta 26,07% dintre respondenţi.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, unul dintre cei trei democrat-liberali înscrişi în cursa internă pentru a fi desemnaţi candidat al partidului la prezidenţiale, a primit voturile a 17,07 la sută dintre cei care au răspuns sondajului. Pe poziţia a patra este Emil Boc, cu 8,95% din voturi.


Ioan Hosu: „MRU, o candidatură problematică pentru PDL“

În opinia sociologului clujean, Ioan Hosu, candidatura lui MRU ar fi greu de digerat de democrat liberali. Pe de altă parte, Mihai Răzvan Ungureanu este cel care creşte în sondaje, spre deosebire de ceilalţi trei.

„Primii doi au procente apropiate, dar cel care a crescut este Mihai Răzvan Ungureanu. Celilalţi candidaţi pleacă cu şanse egale şi rămâne de văzut dacă se va detaşa unul dintre ei. MRU are însă o problemă cu PDL, să nu uităm că la debarcarea sa din guvern a contribuit şi PDL. Va fi greu de digerat, va fi o candidatură problematică pentru democrat liberali. Dar cred că, pentru ca dreapta să aibă şanse, este obligatorie o platformă comună, cu un singur candidat. În ce o priveşte pe Elena Udrea, mă întreb dacă electoratul este pregătit pentru o femeie preşedinte. În plus, în PDL Elena Udrea are o facţiune minoritară. În ceea ce îl priveşte pe Predoiu, nu pare a fi o vocea care să poată să adune dreapta, în acest moment, dar sigur, poate să crească“, a declarat Ioan Hosu.


MRU s-a erijat în prezidenţiabilul dreptei

Acum două săptămâni, Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a luat decizia personală de a candida la prezidenţiale, dar că trebuie validată în partid, în alianţă şi în rândul tuturor partidelor de dreapta. Anunţul liderului Forţei Civice nu este bine văzut în rândul democrat liberalilor care se aşteaptau ca partidele de dreapta să-l susţină pe candidatul PDL şi care au demarat cursa internă proprie de desemnare a candidatului pentru Preşedinţia României. Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu sunt singurii care şi-au anunţat intenţia de a candida la aegerile prezidenţiale de anul viitor. Emil Boc a declarat că nu îl interesează funcţia de preşedinte, preferând primăria, iar Elena Udrea nu este nici ea interesată, la acest moment, să candideze.

abonare newsletter