Politică

Sondaj. Cum văd românii viitorul președinte? Preferințe pentru un candidat independent sau de dreapta. Doar 31% dintre cetățeni vor un președinte-femeie.

Peste jumătate dintre români vor un președinte independent sau de dreapta, în timp ce doar 20% preferă unul de stânga. Cei mai mulți preferă un bărbat la prima funcție în stat.

Sondaj. Cum vor românii să fie viitorul președinte al României? Foto: Administrația Prezidențială a României Sondaj. Cum vor românii să fie viitorul președinte al României? Foto: Administrația Prezidențială a României

 

 


Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP la comanda News.ro în ianuarie 2024, peste jumătate dintre români ar prefera un președinte care să fie bărbat, de dreapta și independent politic.

 


Astfel, potrivit sondajului, românii preferă fie un președinte cu experiență, fie un președinte mai tânăr, cele două opțiuni fiind susținute în măsură aproape egală de respondenți. Șansele ca România să aibă la Cotroceni o femeie președinte sunt însă destul de reduse, potrivit opțiunii exprimate de participanții la sondajul de opinie. 

Atribute președinte

Independent versus membru al unui partid politic


Întrebați pentru ce fel de președinte ar opta între un independent și un membru al unui partid politic, 55% spun că ar alege un independent, 36.1% un membru al unui partid politic, iar 9% nu știu sau nu răspund.

Își exprimă preferința pentru un candidat independent politic mai ales: femeile, gulerele gri, locuitorii din urban, cei cu un venit mai redus. Bărbății, persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din regiunile sudice ar prefera cel mai mult un membru al unui partid politic pentru funcția prezidențială.


De stânga versus de dreapta

50.4% dintre cei chestionați spun că ar prefera un președinte de dreapta, 20.7% unul de stânga, iar 28.9% nu știu sau nu răspund.

Votanții Alianței Dreapta Unită, ai PNL și ai AUR, bărbații, cei inactivi potențial activi, gulerele albastre, locuitorii din București își exprimă preferința pentru un președinte de dreapta într-o proporție mai mare decât media. Ar prefera mai degrabă un președinte de stânga mai ales: votanții PSD, persoanele peste 60 de ani.


Peste jumătate dintre români preferă un președinte de dreapta/Foto: INSCOP

CITEȘTE ȘI: 
Pe cine ar vota românii președinte, dacă duminică ar fi alegeri? Geoană, Ciolacu și Șoșoacă, în topul preferințelor românilor.

Mai tânăr versus mai cu experiență

46.8% dintre români ar prefera un președinte mai tânăr, chiar dacă nu are suficientă experiență, iar 48.9% un președinte mai cu experiență, chiar dacă este mai vârstnic. Ponderea non-răspunsurilor este de 8.2%.

Își exprimă preferința pentru un președinte mai tânăr în special: votanții Alianței Dreapta Unită și ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu educație medie sau superioară, angajații la privat. Votanții PSD și ai PNL, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, inactivii pasivi ar prefera într-o proporție mai mare decât media un președinte mai cu experiență, chiar dacă este mai vârstnic.

Bărbat versus femeie

53.8% dintre participanții la sondaj spun că ar prefera un președinte care să fie bărbat, iar 31% un președinte femeie. 15.2% nu știu sau nu răspund.     

Votanții PSD, ai PNL și ai AUR, bărbații, cei cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic, angajații la stat își exprimă preferința pentru un președinte bărbat într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație. Ar prefera un președinte femeie mai ales: femeile, persoanele cu vârsta sub 30 de ani, cei inactivi potențial activi.

Doar 31% dintre români vor un președinte-femeie/Foto: INSCOP

Șansele liderilor partidelor politice pentru Cotroceni

Opiniile votanților privind candidatul prezidențial cel mai potrivit al partidului.

Candidat președinție din partea PSD

Întrebați care cred că ar fi cel mai potrivit candidat pentru funcția de președinte al României din partea PSD, 32.3% dintre votanții Partidului Social Democrat îl indică spontan pe Marcel Ciolacu, 18.8% pe Mircea Geoană, 9.8% pe Victor Ponta, 4.9% pe Gabriela Firea, iar 3.9% altul. 29.1% dintre votanții PSD nu știu sau nu pot aprecia, iar 1.2% nu răspund.

Candidat președinție din partea PNL 

Candidatul PNL cel mai potrivit pentru președinție - Nicolae Ciucă (15,1%), urmat de Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, cu 7,7%/Foto: INSCOP

15.1% din votanții PNL indică spontan drept candidatul cel mai potrivit din partea PNL pe Nicolae Ciucă,  7.7% pe Emil Boc,  7.7% pe Mircea Geoană,  1.5% pe Ilie Bolojan, 0.4% pe Rareș Bogdan, iar 10% altul. 56.9% dintre votanții liberali nu știu sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund.

Candidat președinție din partea AUR 

53.6%% din votanții AUR indică spontan drept candidatul cel mai potrivit al formațiunii  pe George Simion,  17.9% pe Diana Șoșoacă, 0.3% pe Claudiu Târziu, iar 3.2% altul. 25% dintre votanții AUR nu știu sau nu pot aprecia.

Candidat președinție din partea ADU 

21.2% din votanții Alianței Dreapta Unită indică spontan drept candidatul cel mai potrivit pe Cătălin Drulă,  8.2% pe Mircea Geoană,  5.4% pe Dan Barna, 4.1% pe Ludovic Orban, 3.4% Laura Codruța Kovesi, 0.2% Eugen Tomac, iar 11.8% altul. 45.8% dintre votanții Alianței Dreapta Unită nu știu sau nu pot aprecia.

Datele sondajulului de opinie realizat de INSCOP au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024, prin metoda CATI, la un volum al eșantionului de 1100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pe cine ar vota românii președinte, dacă duminică ar fi alegeri? Geoană, Ciolacu și Șoșoacă, în topul preferințelor românilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter