Politică

Emil Boc: „Când avem alegeri, țara e blocată. Nu se iau decizii. Prin comasarea alegerilor, scurtăm perioada de campanii electorale”

Primarul Clujului a vorbit despre comasarea alegerilor din anul 2024, despre care spune că ar scurta perioada de campanii electorale, iar politicienii se vor „putea ocupa mai mult timp de țară”.

Emil Boc, primarul Clujului și președintele Asociației Municipiilor din România / Foto: Emil Boc - Facebook Emil Boc, primarul Clujului și președintele Asociației Municipiilor din România / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


În cadrul unei emisiuni radio, Emil Boc a vorbit despre posibilitatea de comasare a alegerilor din anul 2024. Edilul susține că așa se poate scurta „circuitul electoral”, timp în care „persoanele cu funcții importante ezită să-și asume proiecte importante”:

 


„Lucrurile stau în felul următor: știm bine cu toții că atunci când avem alegeri, țara este blocată, din punct de vedere administrativ. Nu se iau decizii, persoanele cu funcții importante în administrație centrală, dar și locală, ezită să-și mai asume proiecte importante, sau să le mai continue, așteptând rezultatul alegerilor. Avem un an important cu patru rânduri de alegeri, potrivit Constituției. O dată la 20 de ani le avem pe toate odată, fiindcă atunci se suprapun și cele prezidențiale peste cele parlamentare. Putem scurta circuitul acesta electoral? Pe de-o parte să-l facem cât mai transparent și eficient pentru cetățean, să poată participa, dar în același timp să ținem cont și de nevoia de dezvoltare și modernizare a țării. Putem face asta? Prima dată ne uităm constituțional - da, se poate. În al doilea rănd ne uităm politic. Avem acord politic? Încă nu. Putem să-l avem? Încă da”, a spus Emil Boc.

Primarul Clujului spune că, din punct de vedere constituțional, este foarte posibilă comasarea alegerilor și a explicat cum ar trebui făcută:


„Și atunci, eu spun, asumându-mi răspunderea, nu există impediment de natură constituțională pentru comasarea alegerilor. Este adevărat că trebuie modificate câteva legi în parlament pentru a comasa alegerile locale cu cele parlamentare și cu primul tur de la alegerile prezidențiale. Alegerile din iunie europarlamentare nu pot fi modificate pentru că sunt la nivel european, sunt bătute în cuie, însă se poate discuta ce facem în toamnă. Avem în septembrie locale, în noiembrie parlamentare și primul tur de la prezidențiale în decembrie, turul doi de la alegerile prezidențiale. Putem să stăm în acest calendar sau putem să ducem localele prin modificarea legii lângă parlamentare în decembrie, când putem avea alegeri locale, prezidențiale - turul 1 și alegeri parlamentare. Pentru a îndeplini exigența Curții Constituționale putem să le organizăm în două zile: 7 și 8 - sâmbătă și duminică; și în condițiile acestea se dă posibilitatea să comasezi alegerile. Dar procedura trebuie demarată foarte repede pentru că orice modificări are legislației electorale trebuie să aibă loc cu cel puțin un an de zile înainte de alegerie”, a mai spus edilul.

_______________________________________________________


CITEȘTE ȘI:

Reforma administrativă a României. Boc: „Demersul nu poate fi oprit. Mai devreme sau mai târziu reorganizarea se va face”

_______________________________________________________


De asemenea, alegerile locale ar trebui mutate, fiindcă alegerile parlamentare nu se pot aduce mai devreme, în septembrie: „pentru că, potrivit Constituției, Parlamentul se convoacă în 20 de zile de la alegeri ori mandatul Parlamentului trebuie să expire. Nu pot să existe două parlamente în același timp. De aceea alegerile nu pot fi aduse mai devreme, doar cele locale pot fi prelungite cu câteva luni prin lege. (…) Sunt convins că se va tranșa acest subiect în perioada următoare, dar și acesta trebuie privit cu echilibru.

Să vedem ce vrem de la România. Vrem să stăm 12 luni în campanie electorală și să nu ne ocupăm deloc de țară? Putem face și asta, este constituțional și legal. Avem cadru legal pentru asta. Putem să scurtăm perioada de campanii electorale în care doar despre asta vom vorbi și ne vom ocupa și să dăm mai mult timp pentru dezvoltarea/modernizarea țării, pentru proiecte importante de promovare, pentru îndeplinirea condiționalităților din PNRR - că tot vorbim despre acest lucru, marile reforme ale țării să le pregătim. E de văzut și vom vedea în perioada următoare, dar eu susțin acest punct de vedere, constituțional și politic”, a concluzionat Emil Boc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Comasarea alegerilor din 2024. Boc: „Este necesară o discuție serioasă, trebuie un consens politic pentru o asemenea decizie”

Boc propune comasarea comunelor sărace: „Sunt dependenți de guvern și se întreține clientelismul politic”

abonare newsletter