Politică

Boc propune comasarea comunelor sărace: „Sunt dependenți de guvern și se întreține clientelismul politic”

Primarul Emil Boc propune unirea comunelor fără bani, care nu își pot asigura nici măcar funcționarea din banii de impozite și taxe, pentru eliminarea clientelismului politic.

 

 


Primarul Municipiului Cluj-Napoca este de părere că localitățile nu își pot asigura funcționarea din banii din impozite și taxe ar trebui comasate, fiind eliminat astfel clientelismul politic.  

 


Edilul susține că aceste comunități sunt în incapacitatea de a se dezvolta, iar reforma administrativ-teritorială trebuie făcută de acest guvern.

„Susținem o reformă serioasă, profesionistă, în administrația publică locală și o reformă administrativ-teritorială a țării. Sunt foarte, foarte multe unități administrativ teritoriale în România, care din banii pe care îi încasează din impozite și taxe nu își pot acoperi cheltuielile de funcționare elementară. Atunci, evident, sunt dependenți să ceară bani de la guvern, de la consiliile județene și se întrețină acel clientelism politic.


Asemenea comunități nu se pot dezvolta. Nu pot face un trotuar, un drum, să pună asfalt, să dezvolte turismul dacă nu are bani în comună nici măcar să plătească iluminatul public. Reforma administrativ-teritorială trebuie făcută, guvernul trebuie să își asume responsabilitatea. Ca să faci comprimarea județelor sau a comunelor, nu trebuie revizuirea Constituției. Revizuirea îți trebuie dacă vrei să introduci regiunea cu titlu juridic, așa cum e județul.

Se pot face două lucruri. În primul rând să unești mai multe comune care nu au bani să își întrețină funcționarea. Le poți comasa foarte simplu fără să revizuiești Constituția, fără nicio problemă. Acesta este primul pas. Dacă perpetuăm această stare va fi mai complicat să facem reformă. Una e să ai trei primari cu trei consilii locale și trei structuri. Așa pierdem fonduri europene”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio. 


CITEȘTE ȘI

Se scumpesc parcările din centrul Clujului. Boc: „Țineți minte când veneau băieții la terasă, își lăsau merțanele și îi durea în cot?”

 

abonare newsletter