Politică

Comasarea alegerilor din 2024. Boc: „Este necesară o discuție serioasă, trebuie un consens politic pentru o asemenea decizie”

Anul 2024 vine cu patru rânduri de alegeri. Liberalii vor susține în Coaliție propunerea comasării alegerilor de anul viitor. De la Cluj, Emil Boc îndeamnă la echilibru și consens politic majoritar.

Boc, mesaj de la Cluj: Este necesar un consens politic pentru comasarea alegerilor din 2024/Foto: monitorulcj.ro Boc, mesaj de la Cluj: Este necesar un consens politic pentru comasarea alegerilor din 2024/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Anul 2024 ar putea veni cu alegeri comasate: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat recent că tema comasării alegerilor a fost discutată joi de PNL în Biroul politic al partidului. 


Astfel, liberalii susțin necesitatea comasării alegerilor în condițiile în care derularea separată a acestora presupun costuri mari și disconfort pentru cetățeni, care ar fi chemați în mod repetat la vot. 

„Am decis ca la nivelul specialiștilor să se analizeze elementele de legalitate. 


Din sondajele efectuate, într-o proporție majoritară cetățenii își doresc reducerea numărului de alegeri. 

CITEȘTE ȘI:

Nebunie la alegerile din 2024. Votăm primarii, președinții de consilii județene, deputații și senatorii în aceeași zi?


Anul viitor există patru runde de alegeri. Din experiența anterioară putem să deslușim că activitatea guvernamentală va fi ocupată cu desfășurarea acest număr de alegeri. Dacă va exista posibilitatea ca numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere în coaliție. Dacă nu se va găsi o soluție, vom derula patru runde de alegeri. Există mai multe posibilități, scenarii, fiecare va fi analizat”, a declarat Nicolae Ciucă. 

Boc, mesaj de la Cluj: Este necesar un consens politic

Întrebat în privința comasării alegerilor de anul viitor, edilul Clujului, Emil Boc a declarat că până la asumarea unei asemenea decizii este cale lungă, totuși este necesară o dezbatere serioasă în urma căreia să fie găsit un consens politic. 


„Acum, dacă se va merge pe o asemenea decizie pentru 2024, e cale lungă”, a declarat edilul municipiului Cluj-Napoca la un post de radio local. 

În privința costurilor mari privind organizarea a patru runde de alegeri, aspect semnalat de ministrul de Interne Lucian Bode în ședința PNL, primarul Emil Boc a afirmat că această problemă nu poate fi ignorată și trebuie luată în calcul. 

Însă, până la asumarea deciziei de comasare a alegerilor este necesar un consens politic majoritar. 

„Aceasta este o realitate pe care nu o putem ignora. 

Dar procesul de analiză este în curs, trebuie o discuție politică serioasă, trebuie găsit un consens politic majoritar pentru a se putea lua o asemenea decizie, trebuie analizate toate fațetele lucrurilor astfel încât lucrurile să fie rezolvate cu echilibru și calm. 

Avem 4 rânduri de alegeri în 2024, practic, este prima dată când avem o asemenea situație cu patru tipuri de alegeri desfășurate într-un singur an. 

Nu am avut niciodată în istoria noastră o asemenea situație”, a explicat Emil Boc.

 Anul 2024 este unul dificil pentru partidele politice din România, dar și pentru alegători, fiind deosebit de important din punct de vedere electoral. 

Astfel, alegătorii români vor trebui să participe în patru tipuri de alegeri la care să-și aleagă, prin vot, primarii și reprezentanții de consilii județene, deputații care le vor reprezenta interesele în Parlamentul României, dar și pe cei care vor accede în Parlamentul European și, la fel de important, românii vor alege viitorul președinte al țării. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Nebunie la alegerile din 2024. Votăm primarii, președinții de consilii județene, deputații și senatorii în aceeași zi?

Boc, Bolojan, Turcan și Blaga, ATAC la adresa lui Ciucă și Bode. Liderii din teritoriu, nemulțumiți de organizare: „Suntem ospătarii PSD la guvernare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter