Politică

Alianţa Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Oficial maghiar: „Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”

Alianța Maghiară din Transilvania (AMT), înființată în toamna anului trecut, și-a ales în acest week-end un nou președinte în persoana deputatului Zoltán Zakariás. Unul dintre obiectivele organizației politice constă în „ţinerea trează” a comunităţii maghiare din Transilvania.

Zoltán Zakariás este noul președinte al Alianței Maghiare din Transilvania/captură foto: Erdelyi Magyar Szovetseg Facebook.com Zoltán Zakariás este noul președinte al Alianței Maghiare din Transilvania/captură foto: Erdelyi Magyar Szovetseg Facebook.com

 

 


Prima şedinţă comună a delegaţilor din cadrul Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), care a avut loc la Cristuru Secuiesc, l-a ales preşedinte pe deputatul Zoltán Zakariás, potrivit unui anunț făcut sâmbătă de organizaţia politică.

În discursul pe care l-a susţinut, Zoltán Zakariás, care a fost unic candidat pentru funcţia de preşedinte al AMT, a promis loialitate faţă de cauza autodeterminării comunităţii, faţă de echipa cu care va forma o comunitate şi faţă de regulamentele pe care s-a angajat să le respecte, potrivit agenției MTI.


„În lumea de astăzi, în care valorile se pierd, în care globalizarea este tot mai pregnantă, lumea tot mai materialistă şi egocentristă, comunităţile se confruntă cu pericolul dezintegrării lor. În cazul nostru, acest pericol este şi mai intensificat, pentru că în situaţia noastră minoritară este mare nevoie de acţiuni de susţinere activă din partea comunităţii”, a spus preşedintele partidului.

CITEȘTE ȘI: 

Alianța Maghiară din Transilvania, mesaj aiuritor: „România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău”

AMT se va concentra pe mobilizarea şi „ţinerea trează” a comunităţii maghiare din Transilvania, iar în anul electoral 2024 îşi doreşte să obţină cel mai bun rezultat posibil la alegerile locale.


Aspirații de autonomie culturală

Prin intermediul unui mesaj video transmis şedinţei comune a delegaţilor, Katalin Szili, consilier principal al prim-ministrului Ungariei, a încurajat partidul să reprezinte cu fermitate aspiraţiile de autonomie şi să îşi păstreze abilitatea de cooperare.

„Să reprezinte şi în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania, secuilor, maghiarilor din Partium, dar în acelaşi timp şi aspiraţiile de autonomie culturală/autonomie bazată pe principii personale ale celor care trăiesc în etnosporă, astfel încât să aibă acces la ceea ce înseamnă cultură şi educaţie, respectiv să îşi poată păstra identitatea şi să o poartă da mai departe copiilor, nepoţilor, care să facă acest lucru la rândul lor. Aceasta este singura garanţie a păstrării identităţii maghiarilor transilvăneni”, a spus consilierul principal al premierului ungar, potrivit sursei citate.


Într-un mesaj video, Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Ungariei, a vorbit despre necesitatea angajamentului AMT, totodată a subliniat importanţa continuării cooperării cu organizaţiile politice maghiare din Transilvania care sunt în căutarea unui compromis, dar şi cu partenerii români.

Deputatul Zoltán Zakariás a fost ales președinte al Alianței Maghiare din Transilvania/captură foto: Erdelyi Magyar Szovetseg Facebook.com

László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a salutat fuziunea dintre PPMT şi PCM, drept naşterea „unei aripi naţionale unificate”. 


„Noi suntem singurii care susţinem în mod consecvent şi fără compromisuri cauza democraţiei pluraliste şi a drepturilor naţionale ale comunităţii noastre, autodeterminarea maghiarilor”, a apreciat preşedintele CNMT, care a invitat AMT să încheie o alianţă în vederea obţinerii autodeterminării comunităţii din Transilvania şi Secuime.

În funcţia de prim-vicepreşedinte, delegaţii l-au ales pe Attila Kátai, vicepreşedinţi urmând să fie István Csomortányi, Tibor T. Toró, Vilmos Mosdóczi, Attila Györgyi, József Bálint, Szilárd Csorba şi Attila Örs Sorbán.

Înregistrarea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), care a fost creată prin fuziunea dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a devenit definitivă în toamnă, potrivit unui anunț făcut la Cluj-Napoca de reprezentanții formaţiuni politice în noiembrie 2022

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alianța Maghiară din Transilvania, mesaj aiuritor: „România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău”

Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic cu o cincime într-un deceniu. „Este de parcă ar dispărea întreaga populație maghiară a județului Harghita”

Două partide maghiare au fuzionat. Alianța Maghiară din Transilvania promovează autonomia și face opoziție UDMR

abonare newsletter