Politică

Alianța Maghiară din Transilvania, mesaj aiuritor: „România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău”

Partidul format la începutul lunii noiembrie transmite un mesaj controversat prin care arată că țara noastră trebuie să se hotărască dacă dorește să se orienteze spre Schengen ori spre Chișinău. Mai mult, Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) acuză „atitudinea instigatoare” a președintelui Iohannis la adresa comunității maghiare.

AMT transmite un mesaj controversat/ captură foto: Erdelyi Magyar Szovetseg Facebook.com AMT transmite un mesaj controversat/ captură foto: Erdelyi Magyar Szovetseg Facebook.com

 

 


Prezidiul Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) a emis sâmbătă o luare de poziţie, potrivit căreia România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău.

 


Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a devenit definitivă la începutul lui Noiembrie 2022, în urma fuziunii dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

CITEȘTE ȘI


Două partide maghiare au fuzionat. Alianța Maghiară din Transilvania promovează autonomia și face opoziție UDMR

Alianța Maghiară din Transilvania consideră justificată indignarea opiniei publice româneşti faţă de veto-ul exprimat de Austria şi de Olanda joi, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, partidul a opinat că elita politică de la Bucureşti are şi ea o mare responsabilitate în acest caz, notează hirado.hu.

„Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”, arată AMT prin intermediul unui comunicat. 


În opinia partidului, respingerea aderării la Schengen poate fi determinată în bună parte de faptul că România nu este dispusă să renunţe la politica vizând câştigarea de noi teritorii, numărul partizanilor unirii poate că nu a fost niciodată atât de mare în ţară ca în prezent, în timp ce Bucureştiul strânge tot mai mult legăturile cu Chişinăul, folosind miliarde de lei din impozitele pe care le reţine din regiunile locuite şi de maghiari.

„Antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania indică de asemenea faptul că România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen”, se arată în documentul citat.


Potrivit AMT, eşecul aderării la spaţiul Schengen reprezintă o lecţie care se plăteşte scump şi un fiasco deplorabil al afacerilor externe româneşti, deoarece a intervenit în ciuda eforturilor României de a se prezenta ca o ţară model şi ca aliatul cel mai de încredere. Astfel, AMT consideră că ar fi de aşteptat ca ministrul de externe Bogdan Aurescu să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec.

După cum semnalau reprezentanții AMT odată cu înființarea partidului, Alianța Maghiară din Transilvania reuneşte tabăra naţională dedicată cauzei autonomiei, care se află în opoziţie cu UDMR, dar care este, totodată, şi un partener de cooperare al uniunii care are experienţă în politica de la Bucureşti.

România a ratat aderarea la Spațiul Schengen după ce Austria și Olanda au votat, joi, la Consiliul JAI de la Bruxelles împotriva aderării Bulgariei și României la acest spațiu.

CITEȘTE ȘI:

Două partide maghiare au fuzionat. Alianța Maghiară din Transilvania promovează autonomia și face opoziție UDMR

ULTIMA ORĂ  România NU intră în Schengen din cauza opoziției Austriei și Olandei

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a venit la Cluj. Participă la o conferință la UBB

abonare newsletter