Politică

Două partide maghiare au fuzionat. Alianța Maghiară din Transilvania promovează autonomia și face opoziție UDMR

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a devenit definitivă. Alianța, creată prin fuziunea a două partide, promovează „cauza autonomiei”.

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a devenit definitivă. FOTO: Facebook/ Csomortányi István Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a devenit definitivă. FOTO: Facebook/ Csomortányi István

 

 


Înregistrarea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), care a fost creată prin fuziunea dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a devenit definitivă, au anunţat liderii noii formaţiuni politice, miercuri, la Cluj-Napoca, potrivit agenției MTI.

 


János Mezei, preşedintele AMT, a prezentat noul partid ca fiind o organizaţie care aduce laolaltă formaţiunile politice de orientare naţională. Politicianul a amintit că la fuziune a condus un proces de apropiere şi negociere care a durat trei ani, iar înregistrarea noului partid a fost, mai întâi, respinsă de către instanţă, astfel că procesul a trebuit reluat de la început. Potrivit preşedintelui partidului, hotărârea din prima instanţă a fost pronunţată la 24 august şi a devenit definitivă la 1 noiembrie. Acesta a mai adăugat că înregistrarea AMT înseamnă, totodată, şi încetarea existenţei celor două partide care au fuzionat. 

Sigla AMT îmbină simbolurile celor două partide constitutive: bradul PCM a fost aşezat în mijlocul stelei PPMT.


Misiunea partidului, „să ofere maghiarilor din Transilvania posibilitatea de a alege”

János Mezei a prezentat preşedinţia noului partid, formată din cinci membri: prim-vicepreşedintele István Csomortányi, şi vicepreşedinţii Vilmos Mosdóczi, Attila Örs Sorbán şi Tibor T. Toró. Potrivit lui János Mezei, sarcina noului partid este aceea de a oferi maghiarilor din Transilvania posibilitatea de a alege, întrucât în opinia sa, în urma competiţiei candidaţilor, comunitatea are întotdeauna de câştigat. Vor să arate: cu oameni capabili, rezultate pot fi obţinute şi în afara UDMR, a spus politicianul, citat de agenția maghiară.

Prim-vicepreşedintele István Csomortányi a menţionat că fuziunea partidelor este doar în interesul maghiarilor transilvăneni. În opinia sa, nici puterii româneşti de la Bucureşti nu îi place dacă în ceea ce priveşte maghiarii din Transilvania au loc procese politice convergente, la fel cum şi pentru UDMR a fost util că opoziţia sa a fost divizată. Csomortányi consideră că misiunea AMT este aceea de a nu permite fragmentarea în continuare a comunităţii politice maghiare din Transilvania. Acesta a spus, totodată, că posibilitatea de a putea alege este, în continuare, necesară, întrucât maghiarii din Transilvania sunt o comunitate atât de mare, ca o ţară, care nu poate trăi într-un sistem de partid unic.


Alianța promovează „cauza autonomiei”

Vicepreşedintele Tibor T. Toró a adăugat că începe o perioadă în care politica maghiară din Transilvania va avea două poluri, însă nu şi o competiţie liberă între partide, întrucât interesul maghiarilor trebuie reprezentat în raport cu percepţia românească a statului naţional unitar.

„Suntem nevoiţi să creăm un amestec între competiţie şi cooperare, în care să nu prea aibă de suferit nici libertatea de alegere, dar în care să putem, totodată, acţiona în mod eficient împotriva eforturilor de omogenizare, şi împotriva încălcării drepturilor”, a spus politicianul maghiar.


Potrivit lui Toró, AMT reuneşte tabăra naţională dedicată cauzei autonomiei, care se află în opoziţie cu UDMR, dar care este, totodată, şi un partener de cooperare al uniunii care are experienţă în politica de la Bucureşti.

Cei care au luat cuvântul au spus că nu consideră ca fiind un semn rău faptul că noul partid a luat naştere tocmai de Ziua Morţilor. Ceva trebuia să moară pentru ca AMT să se poate naşte, a spus János Mezei.

Procesul de fuziune dintre organizaţiile locale ale celor două partide va începe în săptămânile următoare, iar congresul care va alege noua conducere a partidului trebuie convocat în cel mult doi ani. Până atunci, preşedinţia se va concentra pe construirea organizaţiei şi pe pregătirea partidului pentru alegerile locale din 2024, s-a mai precizat.

CITEȘTE ȘI:

Maghiarii din Harghita și Covasna cer autonomie și „buletine secuieşti”. „Focuri de veghe” aprinse

Ultimele Stiri
abonare newsletter