Politică

Reacția președintelui Iohannis pe tema plagiatului lui Bode: „Este adevărat că acolo sunt probleme”. PNL are termen până în Mai pentru o decizie definitivă

Klaus Iohannis a recunoscut, în prima sa reacție publică pe tema plagiatului ministrului de Interne, că în «cazul Bode» sunt „probleme” care trebuie soluționate de partid până la rotația guvernamentală din luna mai.

Reacția președintelui Iohannis pe tema plagiatului lui Bode: „Este adevărat că acolo sunt probleme”./captură foto: Lucian Bode Facebook.com

 

 


Camera Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de USR şi Forța Dreptei ca urmare a verdictului de plagiat dat de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

 


De la Bruxelles, Klaus Iohannis s-a referit pentru prima dată la «cazul Bode».

Astfel, Președintele României se aşteaptă ca PNL şi ministrul de Interne, Lucian Bode, să ia „foarte în serios” problemele cauzate de teza de doctorat a acestuia.


„Din câte am înţeles din spaţiul public, nu chiar aşa a spus Comisia, dar este adevărat că acolo sunt probleme. 

Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. 


Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rocadă sau rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a spus şeful statului înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, la care va participa şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de agerpres.ro

PNL: „Avem încredere în secretarul general Bode”

La finalul lunii trecute, reprezentanții Partidului Național Liberal au făcut scut în jurul ministrului de Interne Lucian Bode în cazul de plagiat care îl vizează. 


Astfel, purtătorul de cuvânt al PNL-iștilor declara că în ceea ce îl privește pe ministrul liberal Bode sunt „doar acuzații”, iar justiția trebuie să-și facă treaba în cazul suspiciunilor de plagiat.

„Din păcate, cel puţin în ultima vreme, se folosesc verdicte asupra anumitor teze de doctorat ale unor miniştri.

Deocamdată sunt doar acuzaţii. 

Orice om are dreptul de a contesta aceste acuzaţii în justiţie. Până la adoptarea unei decizii în zona justiţiei, credem că nu e cazul să vorbim, sau să acuzăm, sau să adoptăm măsuri suplimentare faţă de cele pe care le avem până în momentul de faţă”, a afirmat Ionuţ Stroe, la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul unor declaraţii de presă.

Întrebat în privința acuzațiilor de plagiat în cazul ministrului Lucian Bode, și premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat încrederea în „justiția din România”. 

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai arăta, în urma unei analize realizate luna trecută alături de experți internaționali independenți, că teza de doctorat a lui Lucian Bode „a fost identificată cu abateri de la etica academică, fiind, în concluzia principală a Comisiei de etică a UBB, profund viciată prin segmente plagiate şi citări incorecte grave”.

La începutul lunii februarie, ministrul de Interne (PNL) Lucian Bode a deschis un nou proces contra UBB prin care cere anularea hotărârii Comisiei de Etică în cazul suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat. Mai exact, Bode cere anularea hotărârii prin care comisia s-a autosesizat pentru suspiciuni de plagiat în cazul tezei sale de doctorat.

Rotativa guvernamentală (înlocuirea premierului Ciucă cu un premier din partea PSD) stabilită în cadrul Coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR, între liberali și social democrați, este programată pentru Mai 2023, termen la care președintele Klaus Iohannis a solicitat PNL-ului să ia o decizie definitivă în privința ministrului Lucian Bode. 

CITEȘTE ȘI:

Moţiunea împotriva ministrului Lucian Bode, depusă de USR și Forța Dreptei, a fost respinsă

Lucian Bode a deschis un nou proces contra UBB

Reacția PNL la cazurile de plagiat care afectează partidul: „Deocamdată sunt doar acuzaţii. Avem toată încrederea în secretarul general Bode”

Premierul Ciucă, despre acuzațiile de plagiat la adresa sa și a ministrului Lucian Bode: „Există justiție în România”

abonare newsletter