Politică

Reacția PNL la cazurile de plagiat care afectează partidul: „Deocamdată sunt doar acuzaţii. Avem toată încrederea în secretarul general Bode”

PNL și-a exprimat încrederea în ministrul Lucian Bode, a cărui teză de doctorat este „profund viciată”, potrivit analizei UBB. Liberalii au patru lideri suspectați de plagiat în funcții înalte în stat.

PNL reacționează la acuzațiile de plagiat/captură foto: Lucian Bode Facebook.com PNL reacționează la acuzațiile de plagiat/captură foto: Lucian Bode Facebook.com

 

 


Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca arăta, în urma unei noi analize, că suspiciunile de plagiat a tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode se confirmă, iar teza sa este „profund viciată”.

 


În octombrie anul trecut, cu prilejul deschiderii anului universitar, președintele Klaus Iohannis declara „toleranță zero față de plagiat”.  

Cu toate acestea, liberalii au patru lideri cărora li se aduc acuzații de plagiat, precum ministrul de Interne Lucian Bode, premierul Nicolae Ciucă, fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu și Florin Roman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. 


„Doar acuzații” de plagiat

Întrebat despre poziţia PNL cu privire la toleranţa zero faţă de plagiat, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe declara, luni, că justiția trebuie să-și facă treaba în cazul suspiciunilor de plagiat care, deocmadată, sunt „doar acuzații”.

CITEȘTE ȘI:
Premierul Ciucă, despre acuzațiile de plagiat la adresa sa și a ministrului Lucian Bode: „Există justiție în România”

„Din păcate, cel puţin în ultima vreme, se folosesc verdicte asupra anumitor teze de doctorat ale unor miniştri. 


Deocamdată sunt doar acuzaţii. 

Orice om are dreptul de a contesta aceste acuzaţii în justiţie. Până la adoptarea unei decizii în zona justiţiei, credem că nu e cazul să vorbim, sau să acuzăm, sau să adoptăm măsuri suplimentare faţă de cele pe care le avem până în momentul de faţă”, a afirmat Ionuţ Stroe, luni seară, în cadrul unor declaraţii de presă, potrivit g4media.ro


Tribunalul din Sălaj a respins ca nefondată cererea prin care ministrul de Interne, Lucian Bode, a încercat să blocheze a doua verificare a tezei sale de doctorat în cadrul Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

„Există, şi eu am văzut mai multe acuze politice, mai degrabă, decât acuze din zona academică, pe această teză de doctorat şi credem noi că este un subiect asupra căruia justiţia se va pronunţa şi avem toată încrederea în secretarul general Bode”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

După confirmarea suspiciunilor de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, Comisia de Etică a UBB a solicitat corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza lucrării de doctorat.

În plus, la solicitarea UBB, ministrul de Interne Lucian Bode trebuia să însereze în cuprinsul cărții publicate pe baza tezei de doctorat adresa și hotărârile universității clujene care confirmau suspiciunile de plagiat în cazul său. În replică, Lucian Bode a solicitat retragerea lucrării din circuitul public, fără a efectua intervențiile cerute de UBB. 

Recursul făcut de Lucian Bode, după ce Tribunalul Sălaj a respins suspendarea hotărării UBB în privința plagiatului ministrului de Interne, se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Ciucă, despre acuzațiile de plagiat la adresa sa și a ministrului Lucian Bode: „Există justiție în România”

Procesul lui Bode, în cazul doctoratului plagiat, se judecă la Cluj

Daniel David, în cazul plagiatului ministrului Lucian Bode: „Nu este sigur că s-au identificat toate problemele din teză”

Cum a lăsat Bode în offside Comisia de etică a UBB și a cerut editurii să retragă cartea scrisă pe baza tezei

abonare newsletter