Politică

Moţiunea împotriva ministrului Lucian Bode, depusă de USR și Forța Dreptei, a fost respinsă

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de USR şi Forța Dreptei.

Moțiunea USR împotriva ministrului Lucian Bode a fost respinsă de Camera Deputaților/captură foto Lucian Bode Facebook.com Moțiunea USR împotriva ministrului Lucian Bode a fost respinsă de Camera Deputaților/captură foto Lucian Bode Facebook.com

 

 


Inițiatorii semnalau în textul moțiunii, că ministrul (PNL) Lucian Bode se agață de funcție în ciuda verdictului de plagiat dat de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

La ședința de plen a Camerei Deputaților au fost înregistrate 90 de voturi „pentru”, 189 „contra” şi o abținere.


Semnatarii moţiunii „România merită mai mult decât hoţi în funcţii publice” susţin că, prin acest demers, au urmărit să atragă atenţia asupra „întârzierii nepermise într-o funcţie guvernamentală a unui om care nu o merită”, aşa cum „nu-şi merită titlul academic” sau „respectul oamenilor care au muncit cinstit în România”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis, în cadrul dezbaterilor de luni, că moţiunea simplă depusă împotriva sa reprezintă „un atac politic concertat”, iar acuzaţiile de plagiat privind teza de doctorat nu au legătură cu realitatea şi „nişte analfabeţi funcţionali” încearcă să îl denigreze şi îl „răstignesc în piaţa publică” cu privire la parcursul academic şi profesional.


USR și Forța Dreptei au depus o moțiune similară împotriva lui Bode și în precedenta sesiune parlamentară, în octombrie 2022. Și atunci, moțiunea a fost respinsă în Parlament. 

Teza lui Bode, „profund viciată”

Comisia de Etică a Universotății Babeș-Bolyai arăta, în urma unei analize realizate luna trecută alături de experți internaționali independenți, că teza de doctorat a lui Lucian Bode „a fost identificată cu abateri de la etica academică, fiind, în concluzia principală a Comisiei de etică a UBB, profund viciată prin segmente plagiate şi citări incorecte grave”.


La începutul lunii februarie, ministrul de Interne (PNL) Lucian Bode a deschis un nou proces contra UBB prin care cere anularea hotărârii Comisiei de Etică în cazul suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat.

Mai exact, Bode cere anularea hotărârii prin care comisia s-a autosesizat pentru suspiciuni de plagiat în cazul tezei sale de doctorat.


Astfel, în cererea depusă joi, 2 februarie, la Tribunalul Sălaj, Bode solicită anularea totală a actului administrativ 10/2022, prin care Comisia de etică din cadrul UBB s-a autosesizat pentru suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a actualului ministru.

CITEȘTE ȘI:

Moțiunea USR împotriva ministrului de Interne, votată miercuri în Parlament. Bode: „Nişte analfabeţi funcţionali încearcă să mă denigreze”

Lucian Bode a deschis un nou proces contra UBB

Premierul Ciucă, despre acuzațiile de plagiat la adresa sa și a ministrului Lucian Bode: „Există justiție în România”

Cum a lăsat Bode în offside Comisia de etică a UBB și a cerut editurii să retragă cartea scrisă pe baza tezei

abonare newsletter