Politică

Ce a realizat deputatul clujean Radu Moisin în Parlament? Raportul pe ultimele 6 luni

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin și-a prezentat vineri, 20 ianuarie, într-o conferință de presă, raportul de activitate și inițiativele avute de la preluarea mandatului până în prezent.

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin/ Foto: Monitorul de Cluj Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin/ Foto: Monitorul de Cluj

 

 


Liberalul clujean Radu Moisin și-a prezentat, vineri, 20 ianuarie, raportul de activitate parlamentară, în Camera Deputaților, pentru perioada iulie - decembrie 2022.

 


Radu Moisin a avut în vedere în activitatea sa mai multe domenii de activitate, precum infrastructura și fondurile europene, administrația publică și digitalizarea, justiția, sănătatea publică și relațiile bilaterale dintre România și Republica Franceză.

Activitatea parlamentară în cifre

  • Propuneri legislative inițiate: 30 
  • Întrebări și interpelări: 26 
  • Luări de cuvânt și declarații politice: 9 
  • Ședințe ale Plenului Camerei Deputaților: 40
  • Ședințe comune ale Camerei Deputaților și Senatului: 13 
  • Ședințe ale Comisiei juridice, de disciplină și imunități: 22 ședințe, rapoarte și avize emise: 307 
  • Audiențe și întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor publice locale pe teme legislative: 12

De asemenea, printre cele mai importante realizări ale deputatului clujean în Parlamentul României se numără: 


  • Infrastructură și achiziții publice 
  • Economie 
  • Digitalizare 
  • Relații bilaterale cu Republica Franceză 
  • Activități în circumscripție

Infrastructură și achiziții publice

În raportul precedent Radu Moisin prezentat faptul că 2 legi inițiate de el care au avut drept scop să eficientizeze cadrul legislativ în domeniul achizițiilor publice au fost adoptate în plenul Camerei Deputaților. În 21 iulie 2022 au fost promulgate de către Președintele României.

Este vorba despre:


  • Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, pentru modificarea Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, pentru modificarea Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii precum și pentru modificarea art. 25 alin. (I) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora (Pl-x 499/2021). 
  • Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 363 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ (Pl-x 175/2022).

Totodată, deputatul PNL Cluj Radu Moisin a avut o serie de întrebări către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii cu privire la situația căilor ferate și a autostrăzilor A0, A1, A3, A8, A10.

Deputatul a propus plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kwh

Deputatul clujean Radu Moisin a inițiat și depus un amendament în luna octombrie 2022, alături de alți colegi din PNL, privind plafonarea prețului la energie electrică și pentru marii producători industriali din România.


„Am fost principalul inițiator al unui amendament la Pl-x nr. 551/2022 de aprobare a acestei Ordonanțe, în care propuneam plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kwh și în cazul industriei mari din România, din toate domeniile de producție în condițiile în care prețul pe piața liberă ajunsese și la 2,8 lei./kwh. Pornind de la acest amendament, coaliția de guvernare a acceptat introducerea acestui plafon pentru salvarea marii industrii românești la valoarea de 1.3 lei/kwh”, a transmis Radu Moisin.

Propuneri legislative în domeniul digitalizării

Alături de alți colegi deputați din PNL, Radu Moisin a inițiat și susținut mai multe proiecte din domeniul digitalizării, printre care amintim:

  • Un proiect care are drept scop creșterea gradului de digitalizare a serviciilor consulare, mai exact eliberarea titlului 1 de călătorie în formă electronică, semnat cu semnătură electronică calificată şi asimilat înscrisurilor autentice, dezvoltarea capacităţii tehnice a misiunilor diplomatice şi a secţiilor consulare ale României pentru primirea şi recunoaşterea electronică a documentelor eliberate de autorităţile publice din statele membre ale UE, precum și pentru programarea electronică la misiunile diplomatice şi la secţiile consulare ale României. În acest moment, inițiativa urmărește obținerea tuturor avizelor și rapoartelor la Senat. 
  • O inițiativă legislativă care are în vedere asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix. Dat fiind că un raport al Comisiei Europene referitor la societatea și economia digitală arăta un decalaj semnificativ între zonele urbane și cele rurale, această inițiativă vine în sprijinul debirocratizării și eficientizării serviciilor publice. (promulgată - Legea nr.175/2022). 
  • Un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.104/2021 privind înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Relațiile cu Franța

„Cu ocazia Zilei Naționale a Franței am participat la recepția organizată de Consulatul Onorific al Franței la Cluj, Institutul Francez din Cluj și Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, în Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central al Municipiului Cluj-Napoca.

În calitate de Președinte al Grupului de prietenie dintre Camera Deputaților din România și Adunarea Națională din Franța, în prezența Consulului Franței în România și Republica Moldova, domnul Antoine Roset, precum și alți invitați francezi și români, am reiterat angajamentul meu de a promova și intensifica colaborarea franco-română”, a transmis deputatul liberal.

Totodată, Radu Moisin a continuat o serie de întâlniri cu cetățenii înscriși în audiență pentru a semnala diverse probleme, le-a prezentat acestora soluțiile pe care le au la îndemână, dar a și reținut idei de natură legislativă.

CITEȘTE ȘI:

Radu Moisin: „Industria românească trebuie salvată!”. Deputatul cere plafonarea prețului energiei și în cazul industriei mari

Deputatul PNL Radu Moisin, despre „gâlceava” dintre Boc și Drulă: „Drulă dezinformează”

abonare newsletter