Politică

Radu Moisin: „Industria românească trebuie salvată!”. Deputatul cere plafonarea prețului energiei și în cazul industriei mari

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin a inițiat un amendament, alături de alți parlamentari PNL, pentru plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kwh și în cazul industriei mari din România.

Radu Moisin: „Industria românească trebuie salvată!”. FOTO: Facebook/ Radu Moisin Radu Moisin: „Industria românească trebuie salvată!”. FOTO: Facebook/ Radu Moisin

 

 


Parlamentarul liberal clujean a inițiat și depus, alături de alți deputați liberali, un amendament la OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023. Astfel, deputatul propune plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kwh și în cazul industriei mari din România, din toate domeniile de producție.

 


Prețul energiei s-a triplat!

Deputatul Radu Moisin arată că prețul mediu al energiei electrice s-a triplat pentru agenții economici în ultimul an.

„Industria românească trebuie salvată! Săptămâna trecută, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei a ajuns la Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută în cadrul comisiilor și mai apoi, în plen. 


Am inițiat și depus astăzi un amendament la acest Proiect de Lege (Plx nr. 551/2022) alături de câțiva colegi din PNL, Bota Calin Ioan, Cristina Burciu, Mircea Rosca, Sorin Năcuță, Robert Sighiartau, specialiști în economie și finanțe. Astfel, propun plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kwh și în cazul industriei mari din România, din toate domeniile de producție! Față de acum un an de zile, prețul mediu al energiei electrice s-a triplat pentru agenții economici! Dacă va fi adoptat, amendamentul pe care l-am propus va preveni un dezastru economic provocat de prețurile la energia electrică și, mai ales, va salva sute de mii de locuri de muncă și întreaga economie națională!”, a transmis deputatul clujean.

„Salvarea de la faliment a industriei românești”

În motivarea amendamentului, se arată că acesta vizează „salvarea de la faliment a industriei românești și prevenirea pierderii a sute de mii de locuri de muncă. În caz contrar, acești operatori economici ar fi nevoiți să cumpere energie electrică la prețul PZU sau apropiat de acesta care în luna septembrie 2022 a fost de 2,8 mai mare față de septembrie 2021, ajungându-se la o valoare uriașă de 1.865 lei/ MWh”.


Astfel, textul legii inițial sună astfel:

„La articolul I punctul 1, după litera c) a alineatului (1) al articolului se introduce o nouă literă, lit. C1), cu următorul cuprins: 


c1) maximum 1 leu/kwh cu TVA inclus realizat la punctele de producție în cazul operatorilor economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal;”

Amendamentul propune modificarea textului astfel:

„La articolul I punctul 1, litera c1) de la alineatul (1), se modifică după cum urmează: 

c1) maximum 1 leu/kwh cu TVA inclus realizat la punctele de producție în cazul operatorilor economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal, precum și pentru cei din Secțiunea C a Clasificării Activităților din Economia Națională (Industria Prelucrătoare)”.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul PNL Cluj Radu Moisin, raport în ultimele 6 luni de activitate. Ce realizări a avut?

abonare newsletter