Politică

Descentralizare și alocare istorică pentru regiunea de Nord-Vest din Programul Regional! Când vor putea fi depuse primele proiecte?

Programul Regional Nord-Vest are o alocare-record de 1,4 miliarde de euro. Pentru prima oară, România va atrage fonduri europene din Programul Operațional Regional prin opt regiuni de absorbție.

Descentralizare și alocare istorică pentru regiunea de Nord-Vest din Programul Regional! FOTO: Facebook/ MIPE Descentralizare și alocare istorică pentru regiunea de Nord-Vest din Programul Regional! FOTO: Facebook/ MIPE

 

 


Marți a fost lansat la Cluj-Napoca Programul Regional Nord-Vest, cu o alocare istorică de 1,4 miliarde de euro. Banii vor putea fi folosiți pentru investiții în mobilitate urbană, în digitalizare, parcuri industriale sau în domeniul cercetării și inovării.

 


Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și a Proiectelor Europene (MIPE), a explicat pentru monitorulcj.ro căror investiții se adresează, dar și noutățile pe care le aduce Programul Regional Nord-Vest.

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și a Proiectelor Europene, la evenimentul de lansare a Programului Regional Nord-Vest. FOTO: Facebook/ Ovidiu Cîmpean

„Săptămâna aceasta a fost lansat Programul Regional Nord-Vest, care are o alocare istorică de 1,4 miliarde de euro, cu 57% mai mare față de alocarea din 2014-2020 și de peste trei ori mai mare față de primul program regional 2007-2013. Fondurile vor putea fi folosite pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru digitalizare, pentru investiții pentru cercetare și inovare în parteneriat cu universitățile, dar și pentru investiții în educație, în dezvoltarea turismului sau investiții care să îmbunătățească mobilitatea urbană sustenabilă în orașele din regiune”, a declarat Ovidiu Cîmpean. 


Pas important spre descentralizare. Opt regiuni de absorbție

Pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană, România va atrage fonduri europene din Programul Operațional Regional prin opt regiuni de absorbție, constituite la nivelul țării. Astfel, agențiile de dezvoltare regională vor deveni autoritatea de management a proiectelor. Tot la nivel regional se va realiza comunicarea cu Comisia Europeană, dar și întreg procesul de absorbție, a mai explicat Ovidiu Cîmpean.

„Programul regional este programul cu cea mai mare alocare la nivel național, de 11,5 miliarde de euro și a fost luată decizia de descentralizare a acestuia. Practic, fiecare agenție de dezvoltare regională a devenit autoritate de management, asta înseamnă că vom avea opt motoare de creștere și de dezvoltare a țării în fiecare regiune, iar beneficiarii de fonduri europene nu vor mai trebui să meargă la București pentru a semna contractele de finanțare, ci o vor putea face la nivelul regiunii. Întreg procesul – lansarea de ghiduri, apelurile de proiecte, evaluarea, selecția proiectelor și semnarea contractelor de finanțare – se va desfășura la nivel regional, sub coordonarea agențiilor de dezvoltare regională. Această măsură a fost apreciată și de Comisia Europeană, pentru că este și o măsură prin care se simplifică arhitectura absorbției de fonduri europene la nivel național și pune bazele unei absorbții de 100%  a fondurilor europene pentru Programul Regional”, a adăugat secretarul de stat MIPE.


Digitalizarea serviciilor publice, o prioritate

Una dintre prioritățile la nivelul regiunii este digitalizarea serviciilor publice, obiectiv ce se aliniază cu ținta Comisiei Europene ca, până în 2030, toate serviciile publice să poată fi folosite și online. 

„Printre prioritățile Programului Regional Nord-Vest sunt investițiile în digitalizarea serviciilor publice și în tehnologii ce țin de smart city, tehnologii care până la urmă vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și o relație mai simplă a cetățenilor cu autoritățile locale. Vor putea fi finanțate aplicații de mobilitate urbană, de gestionare a iluminatului public, sisteme informatice bazate pe GIS și alte investiții care să contribuie la servicii publice mai bune. Unul dintre obiectivele Comisiei Europene este ca, până în 2030, toate serviciile publice să poată fi folosite și online”, a afirmat Ovidiu Cîmpean. 


Parcuri industriale și ajutor pentru IMM-uri, din Programul Regional Nord-Vest

O componentă importantă o reprezintă și investițiile în crearea locurilor de muncă, respectiv dezvoltarea de parcuri industriale în regiune. Ovidiu Cîmpean a explicat că nu doar entitatea care gestionează parcul industrial, ci și firmele care vor ocupa acel spațiu vor primi finanțare:

„Se vor finanța infrastructuri de afaceri, cum sunt parcurile industriale, acceleratoare, incubatoare, însă, important este că cel care va gestiona parcul industrial va avea posibilitatea să lanseze un apel pentru firmele care vor ocupa acel parc industrial și care vor primi și finanțarea inițială pentru dezvoltarea afacerii în acel parc industrial. Practic, este un apel de finanțare care să acopere și infrastructura, dar și componenta de sprijinire a IMM-urilor care se vor stabili în parcul industrial respectiv”.

Primele apeluri de proiecte cu finanțare din Programul Regional Nord-Vest vor fi lansate în luna aprilie 2023, a mai spus Ovidiu Cîmpean: „În acest moment se lucrează la ultima variantă de ghiduri, urmând ca în prima parte a anului 2023, să fie puse în dezbatere publică, iar apelurile de proiecte să fie lansate începând cu luna aprilie”.

CITEȘTE ȘI:

A fost lansat Programul Regional Nord-Vest 2021-2027! În ce constă programul și care sunt obiectivele acestuia?

abonare newsletter