Politică

„Bătaie” pe banii românilor: PNL vrea pensii mai mari cu 15% pentru toți pensionarii, PSD se mai gândește

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a declarat recent că PNL dorește o indexare cu 15% a pensiilor, măsură cu un impact bugetar de 18 miliarde de lei. În schimb, PSD propune o majorare diferențiată a veniturilor pensionarilor cu 15%.

Majorarea pensiilor - subiect de dispută politică/ foto: Casa Națională de Pensii Publice Facebook.com Majorarea pensiilor - subiect de dispută politică/ foto: Casa Națională de Pensii Publice Facebook.com

 

 


Dispută politică pe banii românilor

 

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a declarat luni că este necesară „cât se poate de repede” o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care să se stabilească procentul de majorare a pensiilor din 2023, calculele PNL relevând că pentru o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15%, impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde de lei, potrivit Agerpres.ro


Monitorulcj.ro semnala recent că Guvernul a aprobat cea de-a doua și ultima rectificare bugetară din acest an. Guvernanții iau astfel bani de la domenii precum Transporturi și Infrastructură, Sănătate, Educație și se „pompează” în pensii, salarii și servicii sociale.

Ne dorim creşterea punctului de pensie care să acopere rata inflaţiei, ne dorim ca această creştere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Şi premierul, şi eu şi colegii noştri suntem foarte preocupaţi de maniera în care se va rezolva în coaliţie această problemă. Ne-am dorit ca această discuţie (n.r. din BPN al PNL de săptămâna trecută) să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţie, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare. Argumente (...) discutate sunt: rata inflaţiei este de aproximativ 15 procente şi a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1% - inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. (...) Calculele făcute de specialiştii liberali arată că nu este afectat deficitul bugetar dacă se ajunge la o mărire cu 15% a punctului de pensie”, a afirmat Gorghiu, luni, la Senat.

Ea a subliniat că în 2022 au existat încasări mai mari la buget şi că „există resurse pentru această mărire, aşa cum îşi doreşte Partidul Naţional Liberal".

„Ne dorim o şedinţă a coaliţiei cât să poate de repede în aceste zile. Se va ţine această şedinţă a coaliţiei şi le vom arăta colegilor din coaliţie calculele noastre (...) care sprijină o creştere a pensiilor conform viziunii PNL. Sunt convinsă că cei de la Ministerul Finanţelor, cei de la Ministerul Muncii vor veni cu calcule, astfel încât, sper eu, în cel mai scurt timp coaliţia să poată decidă varianta finală. (...) Sunt mai multe scenarii de discuţii care vor fi înaintate acestei coaliţii şi (...) vom ajunge la varianta finală. Cred că avem suficiente argumente astfel încât să ajungem la o mărire nediferenţiată a pensiilor, aşa cum este legal şi constituţional. Coaliţia va fi cea care va avea ultimul cuvânt de spus, repet, cu cifrele pe masă”, a adăugat Gorghiu.

Potrivit acesteia, din calculele specialiştilor PNL, pentru indexarea punctului de pensie cu 15% impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde.

„E important să se discute cu Finanţele şi cu Ministerul Muncii şi cu cei care ştiu cum vor să alcătuiască bugetul, astfel încât să vedem cât se poate face această mărire. E o decizie care trebuie să aibă în spate un studiu de impact, astfel încât formula finală să fie sustenabilă. (...) Nu s-a pus problema de majorare a pensiilor doar cu procentul de 6,1%, care este rata inflaţiei pe anul trecut, motiv pentru care, conform legii, este obligatorie indexarea cu acest procent (...) De aici în sus pornim cu creşterea pensiilor.(...) Nu se pune problema niciunui conflict în interiorul PNL. Nu se pune problema decât a unui dialog care să aducă argumente mai multe pe masa coaliţiei (...) Există o singură îngrijorare şi nu este cea legată de strategia de capital politic pe care PSD şi-o face şi anume aceea că nu suntem suficient de determinaţi să obţinem cât se poate de mult pentru categorii vulnerabile. PNL doreşte ferm să ajute pensionarii în perioade vulnerabile şi nu doar pensionarii, fiind foarte atenţi şi la mediul de afaceri”, a spus Gorghiu.

Senatorul PNL a atras din nou atenţia că problema pensiilor speciale, jalon în PNRR, trebuie soluţionată până la finalul anului.

Mai avem încă un subiect foarte sensibil şi anume cel al pensiilor speciale care ştiţi că până la finalul lunii decembrie trebuie să fie rezolvat. Cred că suntem în întârziere cu acest jalon din PNRR pentru că e, într-adevăr, un subiect sensibil şi a trebuit să fie discutat cu ministerele de linie, cu cei care sunt afectaţi. Ne dorim ca aceste pensii speciale să se racordeze la principiul contributivităţii şi ne dorim ca oamenii care ocupă aceste profesii să nu depopuleze tagma respectivă, pentru că există şi acest risc. Trebuie tratat cu foarte mult tact subiectul pensiilor speciale şi sunt absolut convinsă că Ministerul Muncii înţelege că acest jalon din PNRR trebuie bifat până la finalul anului”, a transmis Gorghiu. 


PSD: Creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor nu contravine Constituției

Social-democrații au susținut, recent, necesitatea majorării pensiilor cu 15%, însă diferențiat. Potrivit acestora, măsura propusă de PSD este una echitabilă și nu contravine Constituției. 

PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor, susțin reprezentanții social-democraților prin intermediul unei informări publicate la sfârșitul săptămânii trecute. 


Potrivit PSD, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor, în actualul context economic, ar fi profund inechitabilă. 

„PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creșterea ar fi de doar 270 de lei.


Propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor! Creșterea diferențiată a VENITURILOR se realizează prin măsuri de sprijin acordate DOAR pensionarilor cu venituri mici, ÎN PLUS față majorarea punctului de pensie cu un PROCENT EGAL pentru toți pensionarii”, arată Partidul Social Democrat prin intermediul unui comunicat. 

Un acord asupra modului de creștere a pensiilor – diferențiat sau nediferențiat, precum și soluționarea cazuluui pensiilor speciale – ar putea fi discutat în următoarea ședință a coaliției de guvernare. 

 

CITEȘTE ȘI:

Guvernul ia bani de la Transporturi, Sănătate și Proiecte Europene și „pompează” în pensii, salarii și servicii sociale, la ultima rectificare bugetară din 2022

Ultimele Stiri
abonare newsletter