Politică

Deputatul USR de Cluj, Radu Molnar, cere explicații ministrului Rafila privind infecțiile intraspitalicești din Cluj și Mureș

Radu Molnar, deputat USR de Cluj, a solicitat explicații lui Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale din Cluj și Mureș.

Radu Molnar deputat USR de Cluj/sursa: Radu Molnar Facebook.com Radu Molnar deputat USR de Cluj/sursa: Radu Molnar Facebook.com

 

 


„Marți, 19.10.2022, am depus o interpelare către Ministerul Sănătății, reprezentat prin domnul Alexandru Rafila, pentru a atrage atenția asupra celor 8 nou-născuți decedați în Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca și 5 în Spitalul Județean Mureș”, semnalează USR Cluj prin intermediul unui comunicat.

„Având în vedere faptul că secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a spus că «Infecţiile se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice, piocianic şi acinetobacter», indicând cauza decesului ca fiind infecțiile nosocomiale, precum și faptul că în România problema infecțiilor intraspitalicești ne urmărește de ani de zile, am întrebat punctual:


Care sunt măsurile pe care ministerul le dispune în mod urgent, pentru rectificarea situației raportării infecțiilor nosocomiale la nivelul județului Cluj?

  • Cine se face răspunzător de decesele din aceste unități medicale? 
  • Care sunt pedepsele pentru cei care nu raportează corect?
  • Când se demarează o campanie de verificare la sânge a concordanței dintre declarațiile spitalelor și adevărul pacienților?
  • Există deja un sistem de verificare, aleatorie sau de altă natură, a celor două? Și dacă există, ce rezultate a dat în ultimii ani?
  • Care este planul Ministerului Sănătății de a rezolva problema infecțiilor nozocomiale și care sunt măsurile sistemice avute în vedere pe termen mediu și lung?”, notează USR Cluj.

Și prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat, miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, ca până la finalul săptămânii viitoare reprezentanții Ministerului Sănătăţii să-i prezinte o situaţie privind infecţiile nosocomiale din spitale la nivel naţional, ca urmare a unor decese petrecute recent din această cauză în spitale din Cluj-Napoca și Târgu Mureș.


Un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate 5 decese la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş (Spitalul Clinic Județean Mureș, aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș - n. red.) din cauza infecţiilor nosocomiale. 

De asemenea, 4 bebeluşi au decedat la Cluj-Napoca, se pare că din aceeaşi cauză, motiv pentru care cer Ministerului Sănătăţii ca, până la finele săptămânii viitoare, să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila se află întreaga săptămână în Cuba, unde participă la o conferință internațională pe teme de sănătate, alături de miniștri din America Latină, Africa și Asia. Niciun alt ministru din Europa nu este prezent la eveniment.

În municipiul Cluj-Napoca, comunitatea Declic a anunțat deja un protest pentru vineri, în condițiile în care 4 bebeluși au decedat recent în condiții suspecte la Clinica de Ginecologie 1 a Spitalului Județean Cluj. 


Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a revenit cu clarificări, la solicitarea redacției monitorulcj.ro, privind decesele nou-născuților. Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, un singur caz de infecție a fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit SCJU. Despre alte două cazuri, conducerea spitalului susține că nu au fost identificate infecții spitalicești.

Și la Spitalul Clinic Județean Mureș un număr de cinci pacienți internați în secția de Terapie Intensivă au decedat recent, iar potrivit analizelor efectuate aceștia ar fi fost infectați cu două bacterii intraspitalicești extrem de periculoase

„Se împlinesc în curând șapte ani de la Colectiv, șase ani de la un ordin de ministru și doi ani de când avem legislație la standarde europene pentru prevenirea, combaterea și tratamentul infecțiilor intraspitalicești. Cu toate astea, infecțiile fac în continuare victime, pentru că încă nu avem norme de aplicare a legii. 

Alexandru Rafila ține legislația la sertar de mai bine de un an, iar Guvernarea PNL PSD a blocat orice inițiativă care ar face public dezastrul sub raportărilor din sistem. Pentru ei imaginea bună contează mai mult decât viețile pacienților”, semnalează USR, în urma interpelării făcute de deputatul Radu Molnar către Ministerul Sănătății. 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Morți suspecte ale unor bebeluși la Ginecologie 1. Părinții își strigă disperarea în fața spitalului

Părinții bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1 și-au strigat disperarea: „Nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort” VIDEO

Premierul Ciucă a solicitat Ministerului Sănătății un raport privind infecțiile intraspitalicești, după decesele bebelușilor din Cluj

Protest vineri în Piața Unirii: „Aprindem lumânări pentru bebelușii morți din cauza infecțiilor de la maternitatea din Cluj”

Ultimele Stiri
abonare newsletter