Politică

Vineri încep referendumurile privind anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia. NATO: „Referendumuri simulate”

Vineri, 23 septembrie, sunt programate să înceapă referendumurile de anexare a patru zone din Ucraina. Locuitorii din Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie sunt aşteptaţi la urne pentru a vota alipirea cu Rusia.

Vineri, 23 septembrie, sunt programate să înceapă referendumurile de anexare a patru zone din Ucraina/ sursă foto DW Vineri, 23 septembrie, sunt programate să înceapă referendumurile de anexare a patru zone din Ucraina/ sursă foto DW

 

 


Autoritățile pro-ruse de ocupație din autoproclamatele Republici Populare Luhansk și Donețk, teritorii ucrainene invadate de Rusia, dar și din Herson și Zaporojie au anunțat marți că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23 – 27 septembrie.

 


Odată ce respectivele teritorii vor intra în componența Federației Ruse (fie și prin referendumuri nerecunoscute de nici o țară în afara Moscovei), Kremlinul va putea anunța eventuale intensificări ale răspunsului armat față de Ucraina pe principiul apărării propriului teritoriu. 

NATO condamnă referendumurile „false” organizate de Rusia

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, relatează Reuters.


„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

„Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, a adăugat sursa citată.


Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apăra”. 


 

CITEȘTE ȘI:

Oficialii pro-ruși din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia anunță referendum pentru unificarea cu Rusia

VIDEO. Proteste în Rusia, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială. Participanții, luați cu forța de poliție

Putin a anunțat mobilizare parțială a armatei în Rusia și a amenințat cu armele nucleare: „Noi avem arme de distrugere mult mai moderne decât ale NATO”

Ultimele Stiri
abonare newsletter