Politică

Oficialii pro-ruși din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia anunță referendum pentru unificarea cu Rusia

Autoritățile pro-ruse de ocupație din autoproclamatele Republici Populare Luhansk și Donețk, teritorii ucrainene invadate de Rusia, dar și din Herson și Zaporojie au anunțat marți că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23 – 27 septembrie, anunță agenția rusă Tass.

surs[ foto DW surs[ foto DW

 

Anunțurile au fost făcute de oficialii pro-ruși care conduc respectivele teritorii ucrainene ce au căzut însă sub controlul Federației Ruse.


Reamintim că Federația Rusă a recunoscut independența Republicilor Populare Luhansk și Donețk în februarie 2022, odată cu lansarea invaziei pe scară largă în Ucraina.

Odată ce respectivele teritorii vor intra în componența Federației Ruse (fie și prin referendumuri nerecunoscute de nici o țară în afara Moscovei), Kremlinul va putea anunța eventuale intensificări ale răspunsului armat față de Ucraina pe principiul apărării propriului teritoriu. Doctrina militară a Federației Ruse permite și utilizarea armelor nucleare tactice dacă este atacat teritoriul Federației Ruse, scrie g4media.ro.


De asemenea, autoritățile din regiunea Herson au decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă, a anunțat marți pe canalul său de Telegram Vladimir Saldo, șeful administrației militaro-civile a regiunii, fără să precizeze o dată exactă, potrivit TASS.

„După ce a luat în considerare apelurile organizațiilor publice și ale locuitorilor din regiune, conducerea administrației regiunii Kherson a decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii Kherson la Federația Rusă. Sunt sigur că conducerea Federației Ruse va accepta rezultatele referendumului, iar regiunea Kherson va face parte din Rusia, devenind un subiect cu drepturi depline al statului unic”, a scris Saldo.

CITEȘTE ȘI:

Viktor Orbán, un nou discurs rasist, anti-UE și pro-Rusia: „Fidesz va guverna până în 2060, se va opune prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei”

Moscova anunță că atacă forțele ucrainene în regiunea Harkov și că mii de persoane au fugit în Rusia în ultimele 24 de ore

Rusia pregătește referendumuri pentru anexarea unor teritorii din Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter