Politică

Cel mai dur mesaj de până acum. Regizorul Árpád Schilling: „Fiecare alegător Orban, cu excepția celor care se trezesc acum, este nazist. NAZIST!”

Cunoscutul regizor și activist maghiar Árpád Schilling a transmis un mesaj foarte puternic electoratului din Ungaria după declarațiile scandaloase, rasiste, ale premierului Viktor Orban. Schilling, apreciat artist în Ungaria, a declarat printr-un mesaj pe Facebook că ”fiecare alegător Orban, cu excepția celor care se trezesc acum, este nazist. NAZIST! Mai mult!! NAAA-ZIIIST!”.

sursa foto: Facebook/ Arpad Schilling sursa foto: Facebook/ Arpad Schilling

 

Facebook i-a șters ulterior mesajul conform dramaturgului Nina Tintar, care a semnalat și publicat, în română și maghiară, mesajul lui Schilling după ce conținutul acestuia a fost eliminat de pe rețeaua de socializare.


Schilling explică faptul că cetățenii unguri care vor continua să tacă, să nu se dezică de Orban după declarațiile făcute sau să continuie să-l susțină transmit, prin alegerea lor, că sunt la fel de rasiști ca premierul de la Budapesta și că susțin ca ”albii” să nu se amestece cu ”negrii”.

Schilling arată cum Viktor Orban nu a spus, de fapt, că este împotriva ”amestecului” dintre români sau slovaci, ci că are o problemă cu ”nealbii și necreștinii”:


„Vrea să țină fetele și băieții de culoare departe de băieții și fetele maghiare. Cu alte cuvinte, a spus că acești oameni de culoare nu ar trebui să agreseze fetele maghiare și că băieții maghiari să nu se împerecheze cu femeile de culoare, pentru că asta ar duce la amestecuri rasiale, pe care Viktor Orbán le respinge. S-a înțeles?”, transmite regizorul.

Mesajul integral al artistului maghiar

„Premierul Ungariei nu a spus că este împotrivă ca maghiarii să se amestece cu români sau slovaci. Premierul Ungariei nu vrea ca maghiarii să se amestece cu arabii și negrii. Are o problemă cu nealbii și necreștinii. Vrea să țină fetele și băieții de culoare departe de băieții și fetele maghiare. Cu alte cuvinte, a spus că acești oameni de culoare nu ar trebui să agreseze fetele maghiare și că băieții maghiari să nu se împerecheze cu femeile de culoare, pentru că asta ar duce la amestecuri rasiale, pe care Viktor Orbán le respinge. S-a înțeles?


No, şi atunci întreb, totuși cîți oameni sînt în Ungaria care cred că nu este bine să se amestece cu oameni de rasă greșită? Cîţi oameni sînt încălziți de această gîndire rasială pură? Din moment ce acesta este fundamentul lui Hitler și al celui de-al Treilea Reich (cu diferența că ei nu au vrut să se amestece nici cu slavii, dar restul e identic): oameni de culoare și evrei.

Așa că întreb din nou, cîți oameni simt că gîndurile premierului sînt și ale lor? La urma urmei, cîți sînt oamenii cărora le place acest rahat bazat pe rasă? Cîți oameni trec fără probleme peste asta? Cîţi dintre voi? Unde sînteţi? Ieșiți în sfîrșit la lumină! Deschideți gura și umpleți școlile, televizorul, spațiile publice! În sfîrșit, spuneți că, pentru voi, oricine care nu este creștin, nu este alb este o pocitanie înfricoșătoare, un vierme dăunător și merită să fie închis cu un gard. Să fie în sfîrșit clar pentru toată lumea cum gîndesc ungurii, ceea ce exprimă atît de tare și de răspicat iubitul lor prim-ministru!


Să vedem în sfîrșit că, dincolo de toate trucurile politice, acesta e esențialul. Această porcărie rasială! Nu pentru că Orbán este atît de interesat de asta. Nu. Ci pentru că oamenilor le pasă. Susținătorilor săi, alegătorilor săi. Pe ei nu îi deranjează, pot trăi cu ea, chiar dacă s-ar putea să nu fie entuziasmați de asta. Oamenii acceptă că liderul țării vorbește despre puritatea rasială. Aceasta înseamnă că fiecare alegător Orbán – cu excepția celui care, după asta, cu adevărat chiar se trezeşte / dă înapoi – este nazist. NAZIST! Mai mult!! NAAA-ZIIIST!

Ei bine, dacă altădată nu, acum ar fi bună puțină conștiință de sine antifascistă. Dacă a mai rămas ceva din conştiinţă. O luare fermă de poziție împotriva purității rasiale și a altor ideologii grave. O demonstrație serioasă cu scopul de a-l face pe premier să retragă cele spuse. Și dacă nu retrage, atunci puteți da foc parlamentului așa cum este. Pentru că nu mă interesează că așa se obișnuiește în vacanță, o vorbă de duh tipică pentru Orbán. Nu mă interesează că intelectualitatea budapestană independentă de orice, poate și de ea însăși, se uită cu cinică compătimire la indignarea mea. Nu mă interesează că asta – cu puține excepții – nu cutremură aproape pe nimeni!


Tuturor celor care rezolvă această chestiune cu o ridicare de umeri, le transmit că iată, tocmai de aceea am ajuns unde sîntem acum. Sîntem la un asemenea nivel moral, încît nu sîntem în stare să alungăm un tiran în p…., pentru că mereu relativizăm totul. Pentru că nu știm ce să facem cu o tragedie. Am devenit incapabili să înțelegem ceva profund. Toată lumea de aici este doar ironică. Nu mai există chestiuni simbolice, portofelul este singura forță motrice.

La naiba, nu avem principii?! Nu mai credem în nimic?! Nici demnitate, nici mîndrie, nici umanitate, nici măreție morală?! Nu ne deranjează dacă jumătate din lume ne consideră naziști, pentru că noi îi considerăm naziști pe toți ceilalți și, oricum, cui de aici îi mai pasă de ceva?!"

CITEȘTE ȘI:

Viktor Orban și „rasa” maghiară. Auschwitz se declară „îngrozit” și acuză un discurs „periculos”

Peter Eckstein-Kovacs: „Rasismul lui Viktor Orban îmi dă fiori. UDMR să se delimiteze de el”

Emil Boc și declarațiile lui Viktor Orban: „Cum poate dormi noaptea sub siguranța NATO și UE, iar ziua face declarații de dragoste inamicului?”

abonare newsletter