Social

Viktor Orban și „rasa” maghiară. Auschwitz se declară „îngrozit” și acuză un discurs „periculos”

Comitetul Internațional Auschwitz s-a declarat marți „îngrozit” de comentariile premierului ungar Viktor Orban, care a spus că maghiarii nu sunt o „rasă mixtă”, și a cerut Uniunii Europene să se „distanțeze de astfel de accente rasiste”, potrivit Le Figaro.

 

Discursul „stupid și periculos” al liderului naționalist le amintește supraviețuitorilor Holocaustului de „vremurile întunecate ale propriei lor excluderi și persecuții”, a declarat Christoph Heubner, vicepreședintele organizației, într-un comunicat pentru AFP. El i-a cerut cancelarului austriac Karl Nehammer, care îl primește joi pe Viktor Orban într-o vizită oficială la Viena, să se delimiteze de aceste afirmații în numele UE. Este necesar să „facem lumea să înțeleagă că dl Orban nu are niciun viitor în Europa”, ale cărei valori „le neagă cu bună știință”.


Într-un discurs susținut sâmbătă în Transilvania, liderul naționalist, cunoscut pentru politica sa anti-migranți, și-a reafirmat cu virulență respingerea unei societăți „multietnice”. „Nu vrem să fim o rasă mixtă”, amestecându-ne cu „non-europeni”, a spus el. Țările „în care trăiesc împreună popoare europene și neeuropene nu mai sunt națiuni. Aceste țări nu sunt altceva decât conglomerate de popoare”, a declarat Orban. El a mai făcut remarci similare în trecut, dar fără a folosi termenul „rasă”.

O „interpretare greșită”

Guvernul de la Budapesta s-a apărat marți, prin vocea purtătorului său de cuvânt Zoltan Kovacs, împotriva „unei interpretări greșite” a acestor afirmații de către „persoane care, în mod clar, nu înțeleg diferența dintre amestecul diferitelor grupuri etnice din sfera iudeo-creștină și amestecul de popoare din diferite civilizații”. De asemenea, Viktor Orban a făcut o aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist atunci când a criticat planul Bruxelles-ului de a reduce cererea europeană de gaze cu 15%. „Nu văd cum pot obliga statele membre să facă acest lucru, chiar dacă există know-how german în acest domeniu, așa cum a demonstrat trecutul”, a spus el ironic.


Comunitatea evreiască maghiară a luat, de asemenea, poziție față de acest discurs. „Multe specii diferite locuiesc pe planeta noastră. În două picioare, muncind, vorbind și uneori gândind, doar o singură specie trăiește pe acest pământ: Homo Sapiens Sapiens. Această rasă este una și indivizibilă”, a scris rabinul-șef Robert Frölich pe Facebook. Dintre politicieni, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a calificat astfel de „idei” drept „inacceptabile”.

CITEȘTE ȘI:

Ambasadorul Israelului, prezent la comemorarea celor 18.000 de evrei deportați din Cluj în lagărele de la Auschwitz. FOTO

Emanuel Ungureanu, lecție despre Holocaust la Auschwitz: „Europa a știut și nu a făcut nimic!”

A murit Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a experimentelor lui Mengele de la Auschwitz

abonare newsletter