Politică

USR-iștii clujeni cer amendă maximă pentru Alin Tișe după ce acesta i-a făcut „autiști”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, s-a dezlănțuit, luna trecută, într-o ședință extraordinară la adresa consilierilor USR numindu-i „autiști administrativ”.

 

În ședința extraordinară din 14 iunie, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, s-a adresat consilierului județean USR Ionuț Florea folosind termenul „autist”. 


USR a anunțat că va formula plângere la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru utilizarea apelativului de „autiști” la adresa consilierilor județeni. 

„Am făcut plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva lui Alin Tișe prin care solicităm sancționarea acestuia cu amendă orientată spre maximul special, adică 100.000 lei, prin numirea consilierilor județeni USR drept «autiști» și obligarea lui Alin Tișe să publice în mass media locală un rezumat al hotărârii CNCD de constatare a discriminării, odată ce aceasta rămâne definitivă”, susține conducerea USR Cluj.


Alin Tișe a convocat o ședință extraordinară cu un singur proiect pe ordinea de zi și anume aprobarea Organigramei și a Statului de funcţii la Consiliul Județean, dar ședința s-a transformat în atacuri venite din partea lui Tișe la consilierii USR. Proiectul presupunea înființarea Serviciului Digitalizare, Reprezentare, Protocol cu un număr de 8 posturi de funcții publice.

Dialogul dintre Alin Tișe și consilierii județeni USR

Tișe: Am crezut că doar colegul dumneavoastră care a plecat e autist și cântă după ureche, dar văd că și dumneavoastră cântați după ureche (apropo-ul în viza pe Ovidiu Răzvan Nistor, fost consilier județean USR Cluj, care a demisionat din funcție în aprilie 2022)


Mihai Iepure: Să nu facem exprimări despre diagnostice

Tișe: Despre care diagnostice?


Mihai Iepure: Autismul este un diagnostic și este o boală gravă 

Tișe: Era vorba de autism administrativ în care nu se înțelege ordinea de zi, nu era vorba de o chestiune medicală. Folosim ce cuvinte dorim, nu stabiliți dumneavoastră ce cuvinte să folosim în ședință. 


„Fapta lui Tișe de a aduce atingere demnității consilierilor județeni USR și de crearea a unei atmosfere umilitoare și jignitoare prin insistarea asupra atribuirii unui diagnostic psihiatric acestora constituie o contravenție (…) Derapajele verbale ale lui Alin Tișe din ședințele Consiliului Județean pot fi constatate de către cetățeni, ședințele fiind publice, însă există anumite limite peste care nicio persoană, indiferent de funcția pe care o ocupă vremelnic nu ar trebui să treacă, iar dacă trece, trebuie să existe consecințe. Discriminarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist prin adresarea altor persoane, cu titlu de jignire, cu referire la acest diagnostic, este un episod regretabil în administrația locală clujeană, condusă de PNL”, susține Vlad Cristian, membru al Biroului Filialei Județene USR Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Alin Tișe, război pe față cu USR. „Autiști administrativ, ne luați de fraieri, vorbiți prostii”

„Un dar necesar” de Ziua Autismului. Clădiri simbol din 6 orașe din România vor fi iluminate în albastru

Suferința cruntă a unei mame din Cluj. Băieții ei, diagnosticați cu autism, încep un tratament costisitor.

abonare newsletter