Național

Războiul din Ucraina ucide delifini. 26 de delfini, morți într-o zi în Deltă: „Undele produc hemoragii interne”

Delfinii din apele teritoriale ale României sunt afectați de războiul din Ucraina. 63 de mamifere au fost găsite moarte pe litoralul românesc în ultimele zile.

Războiul din Ucraina ucide delifini. 26 de delfini, morți într-o zi în Deltă / Foto: pixabay.com Războiul din Ucraina ucide delifini. 26 de delfini, morți într-o zi în Deltă / Foto: pixabay.com

 

 


Specialiștii sunt îngrijorați și spun că acestea sunt cele mai multe eșuări din ultimii 20 de ani, potrivit digi24.ro.

 


Situațiile acestea sunt tot mai des înâlnite pe plajele de la malul Mării Negre, iar numai în județul Tulcea 26 de delfini morți au fost găsiți într-o singură zi.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Sunt cifre îngrijorătoare pentru că în baza noastră de date, dacă ne uităm pentru ultimii 12 ani, spre exemplu, e cel mai mare număr de eşuări înregistrat în perioada ianuarie-mai şi, dacă mergem mai în urmă în datele statistice care există la nivel national, chiar şi pentru ultimii 20 de ani”, a spus ecologul Marian Paiu, conform sursei citate.


Numărul delfinilor eșuați pe plajă e tot mai mare din cauza poluării fonice de la navele de război, spun specialiștii: „Din păcate, acum, sunt sonare, sunt bombe, sunt zgomote şi îi sperie. Este un element nou care pentru delfini înseamnă groază. Ei nu înţeleg războiul, nu înţeleg bombele, nu sunt familiarizaţi. Când e vorba de vase militare, vase care merg cu o pânză de sonar în jur, când e vorba de explozii şi de orice altă sursă de noutate şi sperietură pentru ei, asta nu e în regulă”, spus Adrian Bâlbă, medic veterinar, potrivit digi24.ro.

Dacă undele sunt foarte puternice delfinii pot să aibă hemoragii interne și se poate ajunge la deces:


„Produc practic o undă de şoc transmisă pe distanţe mult mai lungi decât în aer şi care lovesc, efectiv, animalele marine producând în cazul delfinilor o serie de hemoragii interne, microleziuni, în special în acel organ destinat recepţiei sunetelor”, a explicat Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin.

CITEȘTE ȘI:

Moscova respinge „încercările” României de a „pune pe seama Rusiei vina pentru crimele de război în Ucraina”

Rușii ar fi „dus cu forța mai multe mii” de ucraineni prin lagăre de filtrare, în Rusia. Aceștia, supuși unui tratament „brutal”

Ultimele Stiri
abonare newsletter