Napi Hírek

Emlékeztek még a régi buszokra? Tömegközlekedési múzeumot szeretnének létesíteni Kolozsváron!

Tömegközlekedési múzeumot szeretnének nyitni Kolozsváron, a projektre szavazni lehet a részvételi költségvetés (Bugetare participativă) keretén belül.

Az ötlet már 2017-ben megszületett abban a reményben, hogy új szerepet lehetne adni a nemrégiben forgalomból kivont autóbuszoknak, trolibuszoknak, illetve a város központjában található teleknek amely a kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP) tulajdonában áll. Hasonló projekteket már Jászvásáron (Iași), Temesváron, illetve Bukarestben is megformáltak, állítjak az ötlet támogatói, akik egy peticiót is indítottak már ezügyben.

A tervük az, hogy egy-egy modellt megmentsenek minden forgalomból kivont, bel- vagy külföldi gyártmányú járműből, olyan megfelelő helyet találjanak, mint a CTP tulajdonában lévő Mărăști negyedben (BRD mellett) elhelyezkedő telek, illetve múzeum részleget létesítsenek a CTP-n belül, amely könnyítené az effajta létesítmény megszervezését az érdeklödők számára.


„Miután két évtizeden keresztül szállították az utasokat Kolozsvár utcáin, az 1997-ben gyártott két Rocar 312E trolibusz 2017 végén búcsút intett. Ezek voltak az első choperrel felszerelt trolibuszok Kolozsváron. Jelenleg az egyiket érvénytelenítik, a másik viszont értékes darabja lehetne a kiállításnak, különösen amiatt, hogy ebből a modellből korlátozott példányt gyárottak: mindössze 11 darabot” – vallják a múzeum létesítését támogatók.

Kolozsvár egyedi tömegközlekedési történelemmel büszkélkedik

Az első villamoshálózatot Kolozsváron már 1898-ban, még az Osztrák–Magyar Monarchia ideje alatt üzemeltették, gőzvillamosokkal. 1957-től már Romániában gyártott trolibuszokkal is közlekedhettek a kincses városban. Jelenleg Kolozsváron vannak az utolsó, Bukarestben gyártott DAC-ROCAR járművek, amelyek értékes darabjaivá válhatnak a tömegközlekedési múzeumnak.


A tömegközlekedés szerelmeseinek számos csoportja érdeklődéssel keresi fel az ilyen jellegű múzeumokat szerte a világon. Sydney, Melbourne, Haarlem, Bécs, Bruxelles, Berlin, Göthenburg, Prága, San Francisco, Moszkva, Bázel, Luxemburg és még sorolhatnánk az olyan városok nevét ahol már létezik tömegközlekedési múzeum. Miért ne lehetne Kolozsváron is?

Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter