Actualitate

Zona Mihai Viteazu intră în secolul XXI! Toate chioșcurile de pe Argeș vor fi dărâmate, iar Canalul Morii - descoperit

Zona străzilor Argeșului și Constanța din apropierea Pieței Mihai Viteazu își vor schimba fața, în următorii ani. Un concurs de soluții va stabili cum se va schimbă zona, inclusiv Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu.

 

 


Clădirea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu va fi modernizată, iar odată cu aceasta, și străzile adiacente vor fi aduse la standarde europene. Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit marți la o emisiune radio despre proiectul de revitalizare a zonei, care va fi ales în urma unui concurs internațional de soluții.

 


„Licitația vizează nu doar modernizarea clădirii liceului, ci și în jur: discutăm de Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, de strada Argeșului, de Canalul Morii, de strada Constanța, parțial, precum și de strada Bălcescu. Acolo, în data de 29 octombrie trebuie să fie predate proiectele, este un concurs internațional de soluții și aceasta este data limită. În 5-7 noiembrie va fi jurizarea proiectelor. Așa cum i-am obișnuit deja pe clujeni, concursurile de soluții fac parte deja din modul nostru de lucru, dicutăm de un juriu internațional, care va decide care este cel mai bun proiect”, a declarat viceprimarul.

Liceul Nicolae Bălcescu va fi modernizat

Una dintre cele mai importante componente ale proiectului este modernizarea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu și dotarea sa cu echipamente moderne, inclusiv a curții școlii.


„Ce ne propunem să facem acolo este, în primul rând, pentru spațiile de învățământ, să consolidăm, să modernizăm și să extindem spațiile de învățământ, să digitalizăm cu echipamente moderne, astferl încât activitățile didactice să poată fi desfășurate și online. De asemenea, vom moderniza și biblioteca, toate laboratoarele și le vom interconecta cu sălile de clasă, să includem și sala de sport în ansamblul acestui liceu, astfel încât copii de acolo să beneficieze de un spațiu extins în care să poată face sport. Pentru curtea școlii, ne propunem să avem un spațiu unde să se poate desfășura concomitent orele de sport, să poată fi folosite de mai multe grupe de copii, pe mai multe categorii de vârstă, fără să se deranjeze unii pe ceilalți, dar și să creștem confrotul și siguranța folosirii spațiilor externe. Ne propunem să folosim materiale impermeabile, materiale de ultimă generație, astfel încât să nu fie probleme nici cu apa, nici cu soarele, vom face plantări de arbori, astfel încât copiii să se poată relaxa pe perioada în care e mai cald”, a spus Dan Tarcea.

Mai multe străzi vor fi revitalizate

De asemenea, strada Argeșului, Canalul Morii, strada Constanța, parțial, precum și strada Nicolae Bălcescu vor fi modernizate după modelul străzilor fdin centru.


„Pentru spațiul urban, ne propunem să modernizăm străzile pe care le-am amintit, să le integrăm în spațiul urban din Cluj-Napoca, extindem practic toate investițiile pe care le facem în zona centrală și în cartiere.  Anul acesta este anul cartierelor, avem investiții în cartierele Iris, Dâmbu Rotund, Mănăștur, fie că discutăm de demolarea garajelor, de investiția în străzi și modernizare. Ne propunem să avem aceeași soluție ca și pe străzile din centru, fie că vorbim de străzile pe care tocmai le-am modernizat în zona Parcului Central, fie că discutăm de Piața Lucian Blaga sau de Kogălniceanu, trebuie să avem același concept și pentru străzile din zona Liceului Nuicolae Bălcescu”, a mai arătat viceprimarul.

Dispar chioșcurile pe de strada Argeșului

O veste bună este că toate chioșcurile inestetice de pe strada Argeșului vor fi dărâmate după expirarea contractelor de concesiune, în următorii ani, urmând ca aici, o porțiune a Canalului Morii să fie descoperită.


„Pe Canalul Morii avem câteva chioșcuri care nu își mai au sensul acolo, pe strada Argeș. Avem un contract de concesiune acolo, va trebuie să expire termenele, sunt termene diferite, sunt vreo zece constracte îăncheiate în ultimii 20-25 de ani. Urmează ca acestea să expire în următorii ani. Noi pregătim proiectul, astfel încât când acestea vor expira, să avem totul pregătit și contractele de finanțare pregătite, astfel să putem da drumul la modernizarea liceului și a străzilor adiacente. Canalul Morii va fi descoperit pe strada Argeșului și va fi integrat în sistem. Soluția va fi dată în urma concursului, vom vedea care este soluția câștigătoare și ce propunere va avea proiectantul, la începutul lunii noiembrie”, a completat Tarcea. 
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter