Monitorul Cartierelor

Cluj devine „centrul Universului”! Festivalul Lights On aduce Luna și planeta Marte într-un parc din Cluj-Napoca. GALERIE FOTO

Instalațiile Lights On vor reveni la Cluj-Napoca pentru a-i încânta pe clujeni. Pe lângă Luna, faimoasă în toată țara, oamenii vor putea admira și o instalație prin care este portretizată planeta Marte.

 

 


Festivalul de lumini Lights On Romania aduce la Cluj-Napoca instalații spectaculoase în perioada 19-28 martie 2021. Instalațiile de lumini aparțin artistului britanic Luke Jerram și vor fi prezentate la ediția „Lights in the Park”.

 


Museum of the Moon (sau instalația cunoscută ca „Luna”) și o nouă instalație de lumini - Marte, vor fi expuse într-un parc al unui centru comercial, în Gheorgheni.

Museum of the Moon și, pentru prima oară în România, Marte sunt instalații-eveniment care vor fi expuse simultan în Iași și Cluj-Napoca, o premieră și pentru artistul britanic. (...) Instalația va putea fi vizitată în intervalul orar 5-22, fiind amplasată în aer liber, accesul fiind gratuit pentru public cu condiția respectării regulilor și restricțiilor pentru păstrarea distanței minime de siguranță”, au scris reprezentanții Lights On Romania pe pagina evenimentului.


Zona în care vor fi expuse instalațiile va fi marcată cu indicatoare pentru a se respecta regulile de distanțarea socială. Totodată, purtarea măștii de protecție în perimetrul respectiv este obligatorie.

Alături de expoziție se va desfășura și un concurs de fotografie pentru vizitatori.


Instalații Lights On pe tema pandemiei

Și în anul 2020, luna noiembrie, a avut loc o expoziție Lights On, dar în mai multe locații din Cluj-Napoca. Tema de atunci era solitudinea, iar fiecare instalație avea propria poveste. Câteva dintre aceste instalații erau:

„Te aștept” este instalația care a fost montată la intrarea în clinica Ginecologie 1 a Spitalului Județean de Urgență Cluj. Locația nu este una întâmplătoare. Reprezentanții festivalului au ales-o fiindcă în toate maternitățile din țară, în pandemie, accesul a fost permis doar mamelor, nu și taților. „Pentru că multe dintre ele au pășit în aceste clădiri mari simțindu-se singure și mici, pline de emoții și goale de orice siguranță, am hotărât că acesta este locul cel mai potrivit al instalației de lumină TE AȘTEPT”.


„Mi-e dor de tine”, una dintre instalațiile care a devenit faimoasă pe internet, a fost montată în același loc, adică pe Podul Elisabeta. Explicația acesteia este că în acest an fiecare dintre noi am spus acele cuvinte cel puțin o dată. „Și mie”, răspunsul la instalația anterioară, a fost amplasat tot pe Podul Elisabeta, pentru că și aceste cuvinte au fost spuse probabil de la fel de multe ori.

„Museum of the Moon”. Luna care a ajuns celebră pe rețelele de socializare și fotografiată de nenumărate ori a revenit la Cluj în 2020 și revine și acum. Anul trecut a fost amplasată în Piațeta Jean Calvin. Explicația: „Luna oferă un sentiment de solitudine, însă în același timp, ne reamintește că noi toți privim către aceeași lună, indiferent de cât de întuneric e în jur. Ne reamintește că suntem solitari împreună.”

O altă instalație este „Oumua” care capătă forma unui păianjen datorită celor 8 brațe luminoase pe care le are și le întinde către „noi și vrea să ne țină împreună în lumină”, dar la distanță.  Oumua își întinde cele 8 brațe luminoase către noi și vrea să ne țină împreună în lumină. Fiecare braț are 6 metri.

Sursă imagini cu instalația „Marte”: my-mars.org

Ultimele Stiri
abonare newsletter