Monitorul Cartierelor

Primăria adună o „armată” de avocați în „războiul” pentru Parcul Observator. Șase dosare deschise în lupta pentru bani în Zorilor

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a votat, joi, un proiect de Hotărâre privind aprobarea achiziției unor servicii de consultanță pentru construirea noului parc din cartierul Zorilor.

primaria-aduna-o-armata-de-avocati-in-razboiul-pentru-parcul-observator-sase-dosare-deschise-in-lupta-pentru-bani-in-zorilor primaria-aduna-o-armata-de-avocati-in-razboiul-pentru-parcul-observator-sase-dosare-deschise-in-lupta-pentru-bani-in-zorilor

Consilierii locali au aprobat, în ședința extraordinară de joi, achiziția de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în litigiile având ca obiect proiectul „Amenajare parc Zona Observator, cartier Zorilor”. Cu aviz favorabil din partea Comisiei de buget și a Comisiei juridice, proiectul de Hotărâre a trecut cu 21 de voturi „pentru”, o abținere și două neparticipări la vot a consilierilor locali Nistor Dániel (UDMR) și Radu Moisin (PNL).

Primăria Cluj-Napoca pune la bătaie 15.000 € pentru avocați în „războiul” pentru Parcul Observator

Conform referatului de aprobare, valoarea estimată a procedurii în vederea achiziției serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică în litigiile cu SC Florisal SA se ridică la suma de 73.000 lei (fără TVA), finanțare din bugetul local. Reamintim, că Vasile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus, este investitorul care deține terenurile din Zorilor și care cere despăgubiri mult mai însemnate decât cele oferite de Primăria Cluj-Napoca.


Momentan, pe rolul instanțelor de judecată există nu mai puțin de șase litigii. Un dosar este la Curtea de Apel Oradea, în procedură prealabilă primului termen de judecată. Un alt dosar este pe rol la Tribunalul Satu Mare, în care Florisal cere suspendarea și anularea Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost aprobat studiul de oportunitate pentru identificarea terenului noului parc din Zorilor. Cererea de anulare a HCL nr. 554/2019 are termen de judecată fixat în data de 14 iulie 2020.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Parcul Observator, din cartierul Zorilor, a fost aprobat de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a municipiului Cluj-Napoca în data de 13 decembrie 2019. Amplasamentul a fost ales dintre mai multe locații studiate, argumentele principale fiind poziția sa, în centrul cartierului Zorilor, pentru a deservi astfel cât mai mulți locuitori din zonă, respectiv suprafața disponibilă de peste 1 hectar.


Un dosar de la Tribunalul Cluj, mutat în Bistrița-Năsăud. Investitorul nu are încredere în judecătorii clujeni?

Mai departe, pe rol există alte două dosare deschise de SC Florisal SA, tot la Tribunalul Satu Mare. Într-unul, reclamanta a declarat recurs, în 14 mai 2020, fără termen de judecată stabilit până în prezent, după ce Tribunalul Satu Mare a respins în aprilie cererea de suspendare ca neîntemeiată. A doua acțiune a fost înregistrată în data de 26 martie 2020, în plină stare de urgență, Primăria fiind notificată abia în data de 12 iunie. Și acest dosar este în procedură prealabilă primului termen de judecată.

Într-un alt dosar pe rol la Tribunalul Cluj, proprietarul terenului solicită „valoarea justă” a despăgubirilor de 202 milioane de lei, de 20 de ori mai mult decât a oferit Primăria, adică puțin peste 10,9 milioane de lei. La începutul lunii iunie, Curtea de Apel Cluj a admis cererea de strămutare a reclamantei, iar dosarul se va judeca la Tribunalul Bistrița-Năsăud, semn că Vasile Pușcaș nu are încredere în magistrații clujeni.


Nu în ultimul rând, SC Florisal SA a deschis încă un dosar la Tribunalul Satu Mare, în care reclamă Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost declanșată procedura de expropriere a imobilelor ce constituie coridorul de expropriere aferent lucrărilor pentru noul parc. Primul termen de judecată a fost consumat marți, 16 iunie. Astfel, Primăria va trebui să treacă cu bine peste șase procese pentru a continua liniștită proiectul Parcului Observator!

CITEȘTE ȘI:


Deputatul Adrian Dohotaru: „Ipocrizia în orașul de 5 stele!”, după exproprierile din Zorilor pentru Parcul Observator
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter