Monitorul Cartierelor

Interesul clujenilor, mai presus de bani și procese! Încep exproprierile pentru un nou parc

În ciuda faptului că proprietarul terenului din Zorilor este nemulțumit de valoarea despăgubirilor pe care le va primi, Primăria municipiului Cluj-Napoca a declanșat procedura de expropriere pentru noul Parc Observator.

Interesul clujenilor, mai presus de bani și procese! Încep exproprierile pentru un nou parc Interesul clujenilor, mai presus de bani și procese! Încep exproprierile pentru un nou parc

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Amenajare parc Zona Observator, Cartier Zorilor, din municipiul Cluj-Napoca”, în suprafață de 12.095 mp. În acest sens, administrația locală a dat undă verde declanșării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe respectivul teren, deținut de milionarul sătmărean Vasile Pușcaș.

Astfel, municipalitatea merge în continuare pe raportul de evaluare întocmit de SC MondEv Real Estate SRL, firmă care a conchis că valoarea terenului respectiv este cotată la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp). Cum omul de afaceri, prin compania SC Florisal SA deține trei parcele de teren, de 6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp, Primăria urmează să plătească în total 10.911.765 lei (circa 2,25 milioane de euro), mult-mult peste pretențiile lui Vasile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus.


Proprietarul vrea mult mai mulți bani decât îi oferă Primăria

La ședința ordinară din 3 iunie, avocatul Călin Stegăroiu a încercat să-l înduplece pe primarul Emil Boc, declarând că firma Florisal a dorit să cumpere terenurile în suprafață totală de 12.095 încă din 2014, însă le-a achiziționat în etape, începând cu anul 2015, abia după aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) din 2014, pentru a evita riscul urbanistic. „Cred că dacă justiția va funcționa, acele despăgubiri vor fi de multe ori mai mari decât cele estimate de dumneavoastră”, a avertizat avocatul lui Vasile Pușcaș.

În replică, edilul a precizat că, din punct de vedere legal, nu există o „barieră” pentru ca proiectul să nu fie suspus la vot. Referitor la despăgubiri, Boc a reamintit că, în cazul în care o sentința judecătorească stabilește că trebuie completări la ceea ce a stabilit expertul autorizat ANEVAR, un expert al statului român, municipalitatea se va supune deciziei. „Simpla deschidere a unor procese judiciare nu poate ține pe loc funcționarea administrației locale”, a fost mesajul primarului.


Mai departe, Emil Boc a precizat că interesul comunității este mai presus de interesele financiare sau presiunile care se aduc pe consilierii locali, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul acordat proiectul. Pe scurt, edilul a dat de înțeles că nici măcar armata de avocați a lui Vasile Pușcaș, respectiv procesele deschise la Oradea, Satu Mare sau Cluj-Napoca nu vor opri realizarea Parcului Observator.

Cum va arăta Parcul Observator?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Parcului Observator, din vecinătatea Spitalului Clinic de Recuperare, a fost aprobat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului în data de 13 decembrie 2019. Amplasamentul a fost ales dintre mai multe locații studiate, afirmă Boc, argumentele principale fiind poziția sa, în centrul cartierului Zorilor.


Un alt argument adus de administrația locală este că noul parc va deservi cât mai mulți locuitori din zonă, dar și că suprafața disponibilă este de peste 1 ha, pentru a putea fi încadrat conform Legii spațiilor verzi în categoria parcurilor. Viitorul parc va avea zone dedicate unor categorii diferite de utilizatori, pornind de la copiii care se vor putea bucura de un loc de joacă cu dotări moderne și o fântână pavimentală și continuând cu o zonă de fitness în aer liber, asemănătoare celei din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, mese de șah, locuri de întâlnire și zone de promenadă.

Amenajarea viitorului parc presupune plantarea a peste 180 de arbori și a peste 240 de arbuști din specii alese pentru a oferi o imagine variată și atrăgătoare în diferite momente ale anului. De asemenea, pentru a reduce costurile de întreținere și pentru ca vegetația să nu fie afectată de perioadele de secetă, a fost prevăzut și un sistem de irigație.


Aleile vor fi din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului, iar sistemul de iluminat va fi unul eficient, cu LED și sistem de telegestiune. „Dorim să asigurăm clujenilor spații de agrement care să le permită să petreacă căt mai mult timp în aer liber și să ii ajute să adopte un stil de viață sănătos”, a dat asigurări primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:


Continuă investițiile în Bună Ziua. Primăria promite clujenilor un nou parc!
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter