Monitorul Cartierelor

Parcul Armătura, deschis pentru clujeni. Emil Boc: „Dimensiunea verde a Clujului capătă noi obiective” VIDEO

Parcul Armătura a fost deschis, luni, pentru clujeni. Proiectul de reamenajare a spațiului verde din cartierul Iris a fost recepționat de administrația locală și redat clujenilor.

Parcul Armătura, deschis pentru public/Foto: Emil Boc Facebook.com Parcul Armătura, deschis pentru public/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


La finalul lunii iunie, Primăria anunța că proiectul de reamenajare a Parcului Armătura este la final, iar clujenii vor putea beneficia de o suprafață verde generoasă chiar din această vară.

 


Proiectul pe fonduri europene a presupus revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului - în zona Parcului Armătura - modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, realizarea unui podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş, amplasare mobilier urban și rasteluri de biciclete, plantare arbori, sistem de iluminat modern și reabilitarea bazei sportive.

„Este un proiect de 3,5 milioane de euro. A fost realizat cu fonduri europene, motiv pentru care mulțumim Uniunii Europene pentru sprijin. Ambiția noastră a fost ca clujenii să se poate bucura din această vară de noul parc”, a declarat primarul Clujului, luni, cu prilejul inaugurării lucrărilor de modernizare la Parcul Armătura. 


„Astăzi a fost deschis pentru clujeni Parcul Armătura, un parc de 3,2 hectare de teren.

Îi invităm pe clujeni să se bucure de această oază de verdeață!”, a declarat Emil Boc. 


În urma lucrărilor de reamenajare a Parcului Armătura au fost plantați 205 arbori noi, pe lângă cei existenți. În total sunt peste 400 de arbori în noul parc din cartierul Iris. 

Pista de biciclete este desfășurată pe o suprafață de 500 m, iar aleile pietonale se întind pe 1,8 km. 


De asemenea, peste râul Someș a fost realizat un pod velo-pietonal. 

Zona verde beneficiază și de un teren de sport. 

În continuare, urmează să fie amplasate aparate de fitness, dar și aparate de joacă pentru copii, investiție ce urmează să fie realizată din fonduri publice.

Parcul Armătura va dispune și de o rețea wirelles gratuită. 

„Noi am derulat procedura de recepție, dar mai sunt câteva lucruri de îmbunătățit, inclusiv rețeaua wirelles, care va fi funcțională săptămâna viitoare”, a explicat primarului Clujului Emil Boc. 

Astfel, potrivit reprezentanților administrației locale, în urma procedurii de recepție câteva aspecte din proiect vor fi îmbunătățite în continuare, precum mutarea unui stâlp de electricitate.

Detalii tehnice despre proiect:

- suprafață de 3,25 ha unde au fost plantați 205 arbori noi 

- revitalizarea culoarului de mobilitate verde-albastru aferent Someşului - în zona Parcului 

- modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului 

- realizarea unui podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş 

- mobilier urban modern, stații de încărcare pentru biciclete / trotinete electrice, sistem de iluminat cu tehnologie LED 

- rețea wireless cu acces gratuit la internet 

- amenajare zone de joacă, alei pietonale, terenuri de sport etc.

Parcul este realizat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a investiției este de 18.703.513,99 lei cu TVA.

Licitația pentru revitalizarea malurilor Someșului, în zona Parcului Armătura, a fost deschisă în decembrie 2020. După atribuirea licitației, Consiliul Național de Soluționare a Constestațiilor (CNSC) înregistra o sesizare în acest sens. În iulie 2021, Primăria Cluj-Napoca câștiga definitiv în instanță adjudecarea licitației pentru realizarea acestui obiectiv.

Până în 2030, Primăria își propune să planteze peste 100.000 de arbori și să reducă amprenta de carbon din oraș cu 15%.

Modernizarea Parcului Armătura face parte din amplul proiect „Rethinking Someș”, prin care malurile Someșului vor fi revitalizate în urma unui concurs internațional de soluții.

Proiecte finalizate în 2023

Edilul Emil Boc a prezentat, luni, cu prilejul deschiderii noului Parc Armătura, lista proiectelor verzi ce vor fi finalizate pe parcursul acestui an.

„Sunt proiecte în valoare de 43 de milioane de euro pe care le vom finaliza în 2023. 

Parcul Armătura, proiect în valoare de 3,5 milioane de euro, este unul dintre aceste proiecte”, a axplicat Boc. 

Proiectul de reamenajare a Malurilor Someșului. Proiect ce include amenajarea Platoului de la Sala Sporturilor „Horia Demian” și modernizarea Parcului Armătura. 
Parcul Feroviarilor. 
Parcul Observator (cartier Zorilor).
Parcul 14 Iulie. 
Mini-parcul de pe strada Grigore Alexandrescu (amenajat pe o suprafață de 900 mp, după desființarea unei centrale termice din această zonă).

Aceste proiecte fac parte din proiectul Clujul Verde, prin care administrația locală intenționează să amenajeze peste 100 de hectare de spații verzi, investiție de 110 milioane de euro. 

„Dimensiunea verde a Clujului capătă noi accente, noi obiective și ne bucurăm că putem întregi această avuție verde a orașului nostru”, a declarat Emil Boc.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Parcul Armătura se deschide LUNI pentru public!

Parcul Armătura din Iris se modernizează și extinde cu alei pietonale și pentru bicicliști

Ultimele Stiri
abonare newsletter