Externe

Președintele Zelenski: Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE e un compromis între Europa și Rusia

Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un „compromis” între UE şi Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei / Foto: Facebook - Volodimir Zelenski / Володимир Зеленський Președintele Ucrainei / Foto: Facebook - Volodimir Zelenski / Володимир Зеленський

 

 


Acesta a fost răspunsul președintelui ucrainean la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei „comunităţi politice europene”, transmite AFP.

 


„Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez Antonio Costa.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Pentru că, credeţi-mă, nu ar fi vorba despre compromisuri cu Ucraina în Europa, ci despre un alt compromis între Europa şi Rusia. Sunt absolut sigur. Este vorba despre influenţa şi presiunea politică şi diplomatică a oficialilor şi lobiştilor ruşi asupra deciziei unei ţări europene de a susţine sau nu Ucraina”, consideră preşedintele ucrainean.


Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în intervenţia sa din 9 mai cu ocazia Zilei Europei că Ucraina, ţară atacată de Rusia, este deja „membră cu inima a Uniunii noastre”, dar a atras atenţia că procesul de aderare la UE „durează mai mulţi ani, în realitate mai multe decenii”.

Prin urmare, preşedintele francez a propus ca în paralel cu acest proces de aderare să fie creată o „organizaţie europeană nouă”, din care să facă parte statele candidate pentru aderarea la UE, respectiv Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, precum şi alte state care împărtăşesc valorile democratice, precum Marea Britanie. „Nu ne puteţi ţine la distanţă!”, i-a replicat atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.


Propunerea lui Macron va fi dezbătută la summitul european

Propunerea lui Macron va fi dezbătută la summitul european din 23-24 iunie, dar a fost deja criticată de unii lideri europeni, printre care şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, care vede în această iniţiativă expresia lipsei de voinţă pentru o integrare rapidă a Ucrainei în UE.

Iniţiativa lui Macron a fost dezaprobată şi de Marea Britanie.

În schimb, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a efectuat joi o vizită oficială în Franţa, a salutat acolo iniţiativa omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi „accelereze” aderarea la UE, asigurând totodată că Chişinăul nu va căuta vreo „scurtătură” în acest proces de aderare.

În aceeaşi zi, cancelarul german Olaf Scholz declarase că nu este favorabil unei „scurtături” în procesul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, despre care a atras atenţia că „nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani”.

CITEȘTE ȘI:

România trimite măști, viziere și combinezoane în Ucraina. Mai multe spitale au fost distruse

Protest față de violurile comise de soldații ruși în Ucraina. O femeie s-a dezbrăcat pe covorul roșu de la Cannes. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter