Externe

Un român cu dublă cetățenie a murit în atacurile din Israel. Bărbatul lucra în forțele de apărare israeliene

Un român cu dublă cetățenie a murit în războiul izbucnit în Israel. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe.

În două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, bilanţul este de 1.200 de morţi şi 4.500 de răniţi/ Foto: @KamalYusaf - Twitter În două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, bilanţul este de 1.200 de morţi şi 4.500 de răniţi/ Foto: @KamalYusaf - Twitter

 

 


Un român cu dublă cetăţenie care era soldat în Forţele de Apărare Israeliene a murit în atacurilor comise de Hamas împotriva Israelului.

 


Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe.

„Suntem profund întristați de pierderea unui militar al armatei israeliene, cu dublă cetățenie, israeliană și română. Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei. Rămânem solidari cu Israel în aceste vremuri grele. România condamnă ferm atacurile asupra populației israeliene”, a transmis MAE pe X (fostul Twitter).


Peste 1.200 de morți în două zile de război

În două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, bilanţul este de 1.200 de morţi şi 4.500 de răniţi, mulţi dintre ei civili, de ambele părţi ale conflictului. Dintre acestea, peste 700 de persoane au fost ucise în Israel şi peste 2.200 rănite, în timp ce în Fâşia Gaza s-au înregistrat cel puţin 493 de morţi, dintre care 91 de copii, şi 2.751 de răniţi, dintre care 244 de copii, transmite EFE luni, citat de agerpres.ro

Conform datelor Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), peste 123.500 de persoane sunt strămutate în interiorul ţării din cauza bombardamentelor şi peste 74.000 sunt adăpostite în 64 de şcoli ale Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) de-a lungul Fâşiei Gaza.


CITEȘTE ȘI:
Stare de război în Israel, în urma unui atac cu mii de rachete din Gaza

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas, care conduce de facto Fâşia Gaza, „nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale”, a semnalat luni organizaţia Human Rights Watch (HRW).

„Autorităţile israeliene îi reprimă sistematic pe palestinieni de zeci de ani şi, din 2007, au impus o închidere zdrobitoare a populaţiei din Gaza”, a precizat organizaţia. În opinia HRW, întreruperea curentului electric în enclava palestiniană anunţată sâmbătă de autorităţile israeliene, precum şi „alte măsuri punitive” aplicate de Israel împotriva populaţiei civile din Gaza, reprezintă „o pedeapsă colectivă ilegală, care este o crimă de război”.


Pe de altă parte, „vizarea aparent deliberată a civililor (din Israel), atacurile nediscriminatorii şi luarea de civili ca ostatici de către grupul armat palestinian constituie crime de război, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar”, a subliniat HRW.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scene sângeroase în Israel. Cel puțin 22 de morți și sute de persoane rănite, în urma atacului lansat de palestinieni. VIDEO

abonare newsletter