Externe

Pagubele materiale provocate în Turcia de seismul devastator depăşesc 100 miliarde de dolari

Pagubele materiale provocate în Turcia de seismul devastator din 6 februarie depăşesc 100 miliarde de dolari.

Consecințele cutremurelor din Turcia / Foto: @Husna_Says - Twitter Consecințele cutremurelor din Turcia / Foto: @Husna_Says - Twitter

 

 


Pagubele materiale provocate în Turcia de seismul devastator din 6 februarie depăşesc 100 miliarde de dolari, potrivit unui calcul sumar realizat de Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană şi guvernul turc, a indicat Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), într-un briefing de presă la sediul ONU din Geneva, transmit Reuters şi AFP.

 


„Este clar din calculele de până acum că cifra pagubelor prezentată de guvern şi susţinută de partenerii internaţionali va urca la peste 100 miliarde de dolari”, a declarat Louisa Vinton, responsabila pentru Turcia a PNUD, participând prin videoconferinţă de la Gaziantep.

„Costurile de reconstrucţie şi tot ce va avea de-a face cu a reconstrui mai bine şi mai ecologic vor duce, în mod evident, la depăşirea acestei sume”, a subliniat ea.


Estimările sunt folosite pe date provizorii

Aceste estimări sunt bazate pe date încă provizorii, dar suma de 100 miliarde ca pagube va fi folosită ca bază la o conferinţă a donatorilor pentru Turcia şi Siria, ce urmează să aibă loc în ziua de 16 martie la Bruxelles, a precizat responsabila PNUD.

În faţa acestor sume imense, Louis Vinton şi-a declarat „dezamăgirea şi tristeţea” provocate de lipsa de generozitate a donatorilor. În momentul actual, apelul de urgenţă lansat la 16 februarie pentru strângerea unui miliard de dolari nu este acoperit decât în proporţie de 9,6%, a subliniat ea.


Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs la 6 februarie, urmat după nouă ore de un altul de 7,6 grade, a ucis în Turcia aproape 46.000 de oameni şi a făcut 105.000 de răniţi, conform unor bilanţuri încă nedefinitive. Cutremurul a distrus sau a făcut nelocuibile 214.00 de imobile, unele de peste 10 etaje, în 11 din cele 81 de provincii ale Turciei. Aproape 6.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Siria vecină, potrivit autorităţilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Salvatori din Cluj, misiune în Turcia: „Ce a fost acolo nu am văzut nicăieri. Oamenii stăteau disperați, zi și noapte, lângă dărâmături” VIDEO/FOTO

Cutremurele din februarie au dus la moartea a peste 50.000 de persoane în Turcia şi Siria

abonare newsletter