Externe

O femeie a fost salvată după ce a petrecut mai mult de 100 de ore sub dărâmături în urma cutremurului din Turcia

O femeie a fost găsită de salvatori după mai bine de 100 de ore de la cutremurul din Turcia.

Turcia a fost lovită la începutul săptămânii de cutremure devastatoare /FOTO: pixabay.com Turcia a fost lovită la începutul săptămânii de cutremure devastatoare /FOTO: pixabay.com

 

 


O femeie a fost salvată vineri în oraşul Kirikhan din Turcia de o echipă germană de intervenţie, după ce a petrecut mai mult de 100 de ore sub dărâmăturile unei clădiri devastate de seismele de luni, care au făcut peste 21.700 de victime.
 

„Echipa de salvare a avut nevoie de peste 50 de ore pentru a-şi face drum printre dărâmături şi a ajunge la această femeie", a anunţat pe Twitter ONG-ul german I.S.A.R. Germany.


 


Femeia de 40 de ani, al cărei prenume este Zeynep, a fost preluată imediat de medici, iar starea ei este stabilă, a precizat acelaşi ONG.

Membrii echipei germane au dezvăluit că au reuşit să o hidrateze cu apă şi suc de fructe cu ajutorul unui furtun. Ei au menţinut contactul cu femeia prin intermediul unui mic puţ.

„Misiunea de salvare a fost foarte complicată, pentru că spaţiul era foarte strâmt", a declarat purtătorul de cuvânt al ONG-ului german, Stefan Geine, care a descris „o muncă la centimetru, realizată cu un ciocan hidraulic”. „Femeia a rămas mult timp întinsă pe abdomen, foarte aproape de rude decedate”, a adăugat el.

„Şi pentru noi, această intervenţie este unică”, a mai spus Stefan Geine, membru al ONG-ului specializat mai ales în asistenţă acordată victimelor unor catastrofe naturale. „Niciodată până acum nu a fost păstrat un contact atât de îndelungat cu o persoană îngropată sub dărâmături”.

Femeia a rezistat astfel dincolo de pragul de 72 de ore, considerat crucial în găsirea unor supravieţuitori sub dărâmături.

Peste 90% dintre supravieţuitorii seismelor sunt salvaţi în primele trei zile după producerea catastrofelor. Această durată poate totuşi să varieze destul de mult în funcţie de condiţiile meteorologice, frecvenţa replicilor seismice şi rapiditatea cu care echipele de salvare ajung la faţa locului.


 

CITEȘTE ȘI:

E România pregătită pentru o catastrofă ca cea din Turcia? „În caz de cutremur puternic, va fi haos”

Clujenii, chemați să doneze sânge pentru victimele cutremurului din Turcia: „Așa îi putem ajuta pe cei răniți!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter