Social

Clujenii, chemați să doneze sânge pentru victimele cutremurului din Turcia: „Așa îi putem ajuta pe cei răniți!”

Centrul de Transfuzie Sanguină face un apel de donare de sânge către clujeni, pentru victimele cutremurului din Turcia. Multe persoane au murit în urma catastrofei, însă supraviețuitorii răniți au nevoie de ajutor acum.

Ajutor pentru victimele cutremurului din Turcia / Foto 1: Facebook, Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj - Foto 2: @Husna_Says - Twitter Ajutor pentru victimele cutremurului din Turcia / Foto 1: Facebook, Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj - Foto 2: @Husna_Says - Twitter


 

Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca îndeamnă oamenii să meargă să doneze sânge pentru victimele cutremurului din Turcia, în care mii de oameni au murit.


Cei care au supraviețuit, însă, au nevoie de ajutor, iar donarea de sânge este una dintre cele mai bune moduri prin care aceștia pot fi sprijiniți. Sângele îi va ajuta să facă tratamentele medicale de care au nevoie pentru a-și reveni:

„Dragi donatori de sânge din Cluj. Vă scriem cu scopul de a vă îndemna să vă alăturați eforturilor noastre de a oferi ajutor persoanelor afectate de cutremurul din Turcia. Acest cutremur catastrofal a lăsat în urmă numeroase vieți pierdute și rănite. În acest moment, aceste persoane au nevoie de ajutorul nostru, iar donarea de sânge este una dintre cele mai eficiente metode prin care putem ajuta.


Această inițiativă este o modalitate excelentă de a arăta empatia și solidaritatea noastră față de cei afectați. Prin donarea de sânge, ne putem asigura că cei răniti vor primi tratamentul de care au nevoie. Vă rugăm să vă alăturați eforturilor noastre și să donați sânge pentru această cauză. Vă mulțumim pentru tot ce faceți pentru a ajuta oamenii care suferă în urma acestui cutremur devastator!”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj.

Intervalul orar în care puteți dona sânge este 07:30 - 17:00, pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18, Cluj-Napoca, la Centrul de Transfuzie Sanguină.


Criterii de eligibilitate pentru donare

Tuturor donatorilor, în special celor care vin să doneze sânge după ora prânzului, le este recomandat să citească principalele criterii de eligibilitate pentru a putea dona:

  • vârsta: 18-60 ani;
  • greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
  • pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
  • să nu fi luat mese bogate în grăsimi în ziua donării sau cu o zi înainte - încercați să mâncați ușor atât în ziua dinaintea donării, cât și la micul dejun și eventual la prânzul dinaintea donării (alimente foarte bune înaintea donării: cereale cu lapte, pui cu orez, cartofi, pește. Evitați prăjelile, uleiurile, cașcavalul gras, smântâna, untul!)
  • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
    infecțioase, etc.);
  • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
  • să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
  • să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
  • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
  • să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Puteți să vă programați pe www.donorium.ro.

CITEȘTE ȘI:

Un pompier clujean merge în Turcia, în ajutorul victimelor cutremurului. E însoțit de câinele său, Max

Peste 15.000 de morți în urma cutremurului devastator din Turcia. Salvatorii români au scos un adolescent de sub dărâmături

Ultimele Stiri
abonare newsletter