Externe

UE prelungește cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei. Se pregătesc noi măsuri împotriva Moscovei

Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei pentru declanşarea războiului din Ucraina.

Lukyanivka, Ucraina: 25 martie 2022: vehicul militar rus, distrus în timpul războiului din Ucraina / Foto: depositphotos.com Lukyanivka, Ucraina: 25 martie 2022: vehicul militar rus, distrus în timpul războiului din Ucraina / Foto: depositphotos.com

 

 


Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei pentru declanşarea războiului din Ucraina şi pregăteşte , relatează AFP.

 


Sancţiunile, impuse atunci când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost considerabil întărite după declanşarea invaziei din Ucraina în februarie 2022. Ele au fost prelungite sistematic pentru perioade de şase luni în cursul ultimilor opt ani.

CITEȘTE ȘI:
Putin îi acuză pe „neonaziştii din Ucraina” de crime împotriva civililor, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Declarații îngrijorătoare. Putin: „Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc”

UE a impus Rusiei nouă serii de sancţiuni după invazia declanşată pe 24 februarie anul trecut. Măsurile au afectat în special principalele exporturi de petrol ale Rusiei, au tăiat băncile ruseşti de la sistemul de plată mondial Swift şi l-au vizat personal pe preşedintele Vladimir Putin.


Anumite ţări din Europa de Est au încercat de această dată să prelungească sancţiunile cu un an pentru a menţine măsura o perioadă mai îndelungată, dar nu au avut câştig de cauză. Sancţiunile sunt decise în unanimitate de Cei 27. Comisia Europeană lucrează în prezent la elaborarea de propuneri pentru un al zecelea ciclu de sancţiuni, dar devine din ce în ce mai dificil de ajuns la un acord între toate statele membre, subliniază responsabili europeni.

Ucraina a cerut sancţionarea industriei ruse de rachete şi sectorului energiei nucleare. UE ia în calcul să extindă sancţiunile la statul aliat Moscovei, Belarus, folosit de Kremlin pentru a susţine efortul de război rus împotriva Ucrainei.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Rusia amenință Finlanda cu măsuri la graniță dacă aderă NATO: „ A fost mult timp un model de relaţii prietenoase”

Ultimele Stiri
abonare newsletter