Externe

Putin îi acuză pe „neonaziştii din Ucraina” de crime împotriva civililor, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat vineri pe „neonaziştii din Ucraina” de comiterea de crime împotriva civililor. Acuzaţia este făcută chiar de Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Preşedintele rus Vladimir Putin/captură foto kremlin.ru Preşedintele rus Vladimir Putin/captură foto kremlin.ru

 

 


Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat vineri pe „neonaziştii din Ucraina” de comiterea de crime împotriva civililor. Acuzaţia este făcută chiar de Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, dar este o retorică la care şeful statului rus recurge adesea pentru a-şi justifica ofensiva militară în ţara vecină, notează AFP.

 


„A uita lecţiile istoriei duce la repetarea unor tragedii îngrozitoare. Dovada o reprezintă crimele împotriva civililor, epurarea etnică (şi) acţiunile punitive organizate de neonaziştii din Ucraina”, a susţinut Putin, citat într-un comunicat de presă. „Tocmai împotriva acestui rău militarii noştri se luptă cu curaj în Ucraina”, a adăugat preşedintele rus.

Putin: „Nu face de fapt decât să justifice crimele nazismului”

Pentru a justifica invazia rusă în Ucraina, Putin a denunţat în numeroase rânduri „genocidul” comis asupra populaţiilor rusofone din estul ucrainean şi a calificat regimul preşedintelui Volodimir Zelenski, care este evreu, drept unul „neonazist”.


„Orice încercare de revizuire a contribuţiei ţării noastre la Marea Victorie (din cel de-al Doilea Război Mondial) nu face de fapt decât să justifice crimele nazismului, să deschidă calea renaşterii ideologiei sale ucigaşe”, a transmis Putin, în comunicatul publicat de Kremlin.
Şeful statului rus a deplâns totodată „milioanele de victime nevinovate - evrei, reprezentanţi ai altor naţionalităţi - care au fost ucise, torturate, care au murit de foame sau de boli'' în timpul Holocaustului. Fapt cu totul excepţional, din cauza conflictului din Ucraina - potrivit Varşoviei -, reprezentanţii Rusiei nu au fost invitaţi în acest an să ia parte la marcarea a 78 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, din sudul Poloniei. Până acum, Rusia participase la toate ceremoniile de acest fel care se desfăşoară în fiecare an la 27 ianuarie.

În ajun, Putin a avut o întrevedere cu rabinul-şef al Rusiei, Berel Lazar, şi cu preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Rusia, Aleksandr Borodoi. Cu acest prilej, Putin avertizase că nicio crimă comisă de nazişti nu se prescrie şi că ţara sa face tot posibilul ca aceste crime să nu se repete, potrivit EFE.


Rusia „se opune categoric ca aceste crime să fie uitate, să se prescrie”, a subliniat şeful statului rus la întrevederea de joi cu membrii comunităţii evreieşti din Rusia. El a subliniat că, „dintre toţi evreii exterminaţi de nazişti, majoritatea erau chiar cetăţeni ai Uniunii Sovietice, şi de aceea este o durere comună pentru noi toţi”. Putin a mai adăugat că Rusia practică o politică „pentru ca nimic de acest gen să nu se mai repete vreodată în istoria omenirii”.
El a subliniat că procuratura rusă continuă să ancheteze astfel de crime, lucru pe care Putin îl consideră „o contribuţie importantă la descoperirea crimelor nazismului împotriva evreilor”.

„Facem tot posibilul pentru ca acesta (demersul - n.r.) să fie sprijinit la nivel internaţional. Din nefericire, sub diverse pretexte, multe ţări renunţă la o acţiune solidară în acest domeniu. Chiar şi aşa, indiferent de conjunctura politică actuală, vom continua să o facem”, a dat el asigurări. 
În plus, Putin a amintit că este la curent cu atitudinea comunităţii evreieşti şi a autorităţilor israeliene cu privire la rolul Armatei Roşii în victoria împotriva nazismului.
„Noi spunem mereu că suntem dispuşi să facem tot posibilul pentru a găsi o soluţie paşnică. Toţi ştim că suntem fiii unui singur Dumnezeu şi dorinţa noastră este ca toţi fiii să trăim în frăţie, înţelegere reciprocă şi prietenie, pentru ca oamenii să se respecte reciproc cu adevărat”, a declarat la rândul său rabinul-şef al Rusiei, Berel Lazar. 

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin susține că războiul din Ucraina are o dinamică pozitivă: „Totul se desfășoară conform planului”

Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare a patru regiuni ucrainene la Rusia

Ultimele Stiri
abonare newsletter