Externe

Ungaria a prelungit starea de urgenţă pe fondul războiului din Ucraina. Este valabilă până în vara anului viitor

Guvernul ungar a prelungit cu şapte luni, până în iunie 2023, starea de urgenţă aflată în vigoare în ţară şi impusă din motive de securitate din cauza războiului din Ucraina.

Ungaria a prelungit cu încă șapte luni starea de urgență impusă din motive de securitate din cauza de războiul din Ucraina./ FOTO: Captură Foto Facebook Viktor Orban Ungaria a prelungit cu încă șapte luni starea de urgență impusă din motive de securitate din cauza de războiul din Ucraina./ FOTO: Captură Foto Facebook Viktor Orban

 

 


Ungaria a prelungit cu încă șapte luni starea de urgență impusă din motive de securitate din cauza de războiul din Ucraina.

 


Prelungirea a intrat în vigoare printr-un decret semnat de premierul ultranaţionalist Viktor Orban şi publicat luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, în Monitorul Oficial. Textul decretului susţine că este necesar ca starea de urgenţă să fie prelungită cu 210 zile „pentru evitarea şi gestionarea consecinţelor stării de război şi catastrofei umanitare dintr-o ţară vecină”, adică Ucraina.

CITEȘTE ȘI:


Ungaria oprește „abuzul” șoferilor străini. Doar șoferii cu mașini înmatriculate în Ungaria vor putea să cumpere carburant la preț mic
Ungaria declară starea de urgenţă din cauza conflictului din Ucraina

Guvernul condus de Orban, criticat pentru derive autoritariste, menţine din 2015 o stare de urgenţă, fie din cauza „migraţiei masive” sau a pandemiei de COVID-19, fie pe fondul invaziei ruse din Ucraina. Starea de urgenţă înseamnă că guvernul poate luat decizii prin decrete legate de chestiunea pentru care ea a fost introdusă, fără a trece prin parlament, deşi FIDESZ, partidul lui Orban, deţine în legislativ o majoritate de două treimi, ceea ce îi permite să adopte orice lege sau modificare.

Orban, liderul din UE cel mai apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, refuză să livreze arme Ucrainei sau să permită trecerea lor pe teritoriul Ungariei, argumentând că trebuie să evite ca ţara sa să fie implicată în război.


 

CITEȘTE ȘI:

Animalele de companie din Ungaria sunt duse înapoi la adăposturi de proprietarii care nu își mai permit să le cumpere mâncare: „Trăim de pe o zi pe alta”

Ungaria consideră că UE nu ar trebui să aplice noi sancțiuni Rusiei: „Ar trebui să nu mai vorbească”

Ultimele Stiri
abonare newsletter