Externe

Bombardament asupra orașului ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie

Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară. Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru atacuri.

Centrala nucleară Zaporojie / Foto: depositphotos.com Centrala nucleară Zaporojie / Foto: depositphotos.com

 

 


Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă, care s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste atacuri, potrivit AFP.

 


Bombardamentul survine la câteva ore după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul vizitei efectuate de echipa sa de experţi săptămâna trecută la centrale Zaporojie, document în care cere instituirea unei ''zone de securitate'' pentru prevenirea unui accident la centrala ocupată din luna martie de trupele ruse şi care este operată de personal ucrainean.

„Chiar în acest moment sunt explozii în oraşul Energodar. Provocările continuă. Sunt bombardamente ale ocupanţilor (ruşi)”, a scris pe Telegram primarul ucrainean în exil al oraşului, Dmitri Orlov. El le-a cerut celor circa 50.000 de locuitori ai oraşului să „rămână în adăposturi” pentru a se proteja.


La rândul lor, responsabilii administraţiei proruse afirmă că atacul asupra oraşului este executat de armata ucraineană.

Unul dintre aceştia, şeful administraţiei instalate de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat în plus că, înaintea bombardamentului de marţi seară, „un bombardament al forţelor armate ucrainene” desfăşurat mai devreme în cursul zilei a provocat „o a doua pană de curent electric” la Ebergodar.


Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este de o lună ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Rusia a strâns sume uriașe datorită prețurilor ridicate ale combustibilor fosili, în șase luni de război

Directorul Crucii Roșii: „Nu vă mai jucați cu focul! Un accident la centrala nucleară Zaporojie ar fi CATASTROFAL!”

Ultimul reactor funcțional al centralei nucleare Zaporojie a fost oprit și debranșat de la rețea

Ultimele Stiri
abonare newsletter