Externe

Ultimul reactor funcțional al centralei nucleare Zaporojie a fost oprit și debranșat de la rețea

Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare ucrainene Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele ruse, a fost debranşat luni de la reţea.

Ultimul reactor funcțional al centralei nucleare Zaporojie a fost oprit și debranșat de la rețea / Foto: depositphotos.com Ultimul reactor funcțional al centralei nucleare Zaporojie a fost oprit și debranșat de la rețea / Foto: depositphotos.com

 

 


Operatorul statului ucrainean, Energoatom,  a anunţat că ultimul reactor operațional al centralei a fost debranșat, informează AFP.

 


„Reactorul numărul 6 a fost oprit şi debranşat de la reţea”, a anunţat Energoatom pe Telegram, precizând că debranşarea a fost necesară după ce un incendiu „s-a declanşat din cauza bombardamentelor”, incendiu care a avariat o linie electrică ce leagă această unitate de reţeaua ucraineană.

Acest reactor era singurul care mai funcţiona dintre cele şase unităţi ale centralei. Sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află încă la faţa locului, anunţaseră deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avarierii unei linii electrice în urma unui bombardament.


Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni.

Acest cel mai recent incident a avut loc după vizita de vineri a unei delegaţii a AIEA la centrală. Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse. În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, sporind temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Directorul Crucii Roșii: „Nu vă mai jucați cu focul! Un accident la centrala nucleară Zaporojie ar fi CATASTROFAL!”

La centrala nucleară Zaporojie există un risc de pulverizare de substanţe radioactive, avertizează operatorul nuclear ucrainean

abonare newsletter