Externe

Comisia Europeană propune statelor UE o nouă finanțare pentru cumpărarea de armament în sprijinul Ucrainei

Comisia Europeană a propus marţi statelor membre UE o finanţare europeană de 500 de milioane de euro pentru a facilita achiziţii comune de armament în vederea reconstituirii stocurilor diminuate prin sprijinul acordat Ucrainei.

Comisia Europeană a propus marţi statelor membre UE o finanţare europeană de 500 de milioane de euro pentru a facilita achiziţii comune de armament/ Foto: depositphotos.com Comisia Europeană a propus marţi statelor membre UE o finanţare europeană de 500 de milioane de euro pentru a facilita achiziţii comune de armament/ Foto: depositphotos.com

 

Ţările membre „au apelat la stocurile lor de muniţii, de artilerie uşoară şi grea, de sisteme de apărare antiaeriene sau antitanc ori chiar de blindate şi tancuri. Acest lucru a creat de facto o vulnerabilitate asupra căreia trebuie acţionat pentru a fi acoperită de urgenţă”, a explicat comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton în timpul unei conferinţe de presă.


 

Fondul în valoare de 500 de milioane de euro de la bugetul UE vizează stimularea achiziţiilor comune în rândul statelor membre în următorii doi ani, deschizându-se astfel calea către cheltuieli comune pe termen lung pentru apărare în Uniunea Europeană.


Pentru a avea acces la finanţare pentru un proiect în domeniul apărării, cel puţin trei state membre trebuie să ia parte, iar investiţia respectivă trebuie să dezvolte industria de apărare europeană. Consiliul UE şi Parlamentul European urmează să se pronunţe asupra propunerii Comisiei.

Luni, miniştrii europeni de externe au aprobat încă un pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de UE, în valoare de 500 de milioane de euro.


Ajutorul constă în armament, echipamente, combustibili şi materiale sanitare şi este finanţat prin Instrumentul European pentru Pace, un mecanism separat de bugetul comunitar.

În plus faţă de ajutorul militar acordat la nivelul UE, state membre ale blocului comunitar au livrat Ucrainei arme, muniţii şi alte materiale pentru armată de asemenea prin înţelegeri bilaterale cu Kievul.


 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană a sesizat justiția UE împotriva Ungariei în legătură cu legea anti-LGBT+

Zelenski i-a demis pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate. Zeci de angajați din subordine, acuzați de trădare

Ultimele Stiri
abonare newsletter