Educație

Din ce cartiere lipsesc cel mai mult creșele? Consilier local: „Avem progresele pe care trebuia să le avem acum 6 ani”

Adriana Cristian, consilier local USR, a ridicat problema lipsei locurilor la creșe în municipiul Cluj-Napoca.

 

 


Într-o postare pe Facebook, Adriana Cristian a arătat care sunt proiectele asumate de Primăria Cluj-Napoca în Strategia de Dezvoltare 2014-2023 și care nu au fost realizate, dar și care sunt creșele aflate în lucru în acest moment. 

 


„După 4 ani de presiune constantă pe acest subiect, putem spune că începem să avem progresele pe care trebuia să le vedem încă de acum 6 ani.

Câteva vești despre proiectele în curs:


- Creșa de pe Aleea Meziad nr. 4 se află într-un stadiu avansat.
- Mai sunt în faza de pregătire alte două creșe: Parcul Feroviarilor și Negoiu, ambele cu indicatorii tehnico-economici aprobați.
- În ultimul an, au fost deschise încă 352 locuri în creșă, din cele 576 promise de administrație până în decembrie 2021.

Mai e de menționat că municipalitatea e restantă cu câteva proiecte asumate prin Strategia de Dezvoltare 2014-2023: Creșă cartier Mărăști, creșă cartier Zorilor, creșă zona Centru, creșă cartier Andrei Mureșanu, creșa cartier Între Lacuri”, a arătat Adriana Cristian.


În ciuda faptului că sunt date în folosință tot mai multe locuri în creșă, în următorul an fiind planificată crearea a 180 de locuri noi, și în anu8l 2022 ar urma ca circa 800 de copii să nu prindă loc la o creșă de stat: „În ultimii 4 ani, în fiecare toamnă au fost depuse aproximativ 1.600 de cereri, dintre care aproape 1.000 au răspuns negativ. În 2021 au fost inițial respinse 933 de cereri.

În următoarele 12 luni ar trebui să fie deschise încă 90 de locuri de pe Aleea Meziad și poate, cu puțin noroc, încă 90 de pe strada Negoiu. Cu toate acestea, la finalul lui 2022 tot vom avea un deficit de aprox 800 locuri.


Acum 10 ani știam că vom avea o problemă cu numărul de creșe și cu distribuția acestora pe cartiere. Acum avem suficiente date și resurse să o anticipăm o problemă similară. În infotraficul de mai jos vedem evoluția cererilor de înscriere din ultimii 9 ani și ritmul de construcție a unora noi”, a mai arătat consilierul local.

Numărul respingerilor ar putea scădea la 500 până în anul 2024, însă doar dacă ritmul de compensare a lipsei va crește, susține Adriana Cristian.

„Proiectele depuse de noi până acum ca amendamente la bugetul local țintesc să grăbească ritmul de compensare a lipsei locurile astfel încât până în 2024 să ajungem să vedem mai puțin de 500 de respingeri. O primă reușită este faptul că avem acum o creșă care primește bebeluși cu vârsta de până la 6 luni și urmează să avem mai multe. Cu toate acestea, dacă ritmul de acceptare a proiectelor noastre nu se accelerează, vom vedea din nou mai mult de 700 de respingeri în 2024.

La finalul unui an de eforturi în Consiliul local, rămânem optimiști că administrația locală înțelege în sfârșit importanța de a avea un număr suficient de locuri la creșă și sperăm că vor accepta proiectele depuse până acum și vor accelera construcția de noi creșe”, a transmis consilierul local.

CITEȘTE ȘI

Cât de eficientă e Poliția Locală? Consilier local: „Avem o problemă cu încasarea. Amenzile sunt inutile”/Boc: „Cluj e printre cele mai sigure orașe din UE”

 

abonare newsletter