Educație

Ore de informatică și TIC pentru toți elevii de liceu? „Ar avea șanse mai mari să lucreze în IT”

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii a propus Ministerului Educației și Ministerului Cercetării să adauge cursuri de informatică și TIC în toate școlile profesionale și liceele, indiferent de anul de studiu.

 

 


Este vorba atât despre liceele teoretice, cât și cele profesionale cu profil vocațional și tehnic. Astfel, propunerea asociației este de a include minim o oră de informatică și una de TIC în fiecare an de studiu, pentru toate formele de învățământ românesc.

 


Acest lucru este necesar pentru că altfel, dacă ceilalți liceeni care nu urmează o școală cu profil informatic, șansele ca ei să ajungă la un nivel de competențe digitale adecvat (atât societății, cât și economiei) sunt diminuate. Totodată, va fi mult mai dificil pentru ei să lucreze în industria IT.

O altă propunere vizează evaluarea competențelor digitale la bacalaureat, inclusiv algoritmică și bazele programării. Astfel, această măsură ar reflecta că „tehnologia informației” are un rol foarte important în viața românilor, iar noile generații vor învăța să investească tot mai mult în formarea competențelor digitale critice, destinate unei societăți digitale.


Mai exact, prin cele două propuneri Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii le cere autorităților să le ofere elevilor români șansele de a învăța și de a se dezvolta în domeniul IT. Prin aplicarea acestor măsuri, tot mai mulți cetățeni vor avea competențe digitale adecvate, iar alții vor putea excela în acest domeniu.

„Specialiștii români cu abilități excepționale în tehnologia informației au făcut ca țara noastră să fie recunoscută ca un hub al excelenței în IT pe plan mondial. Însă, atât succesul actual, cât și dezvoltarea viitoare a sectorului IT, depind în cea mai mare măsură de numărul și gradul de pregătire al absolvenților de liceu și învățământ universitar din România. Numărul de specialiști IT și al absolvenților din facultățile de profil este însă cu mult sub cerințele pieței. Pe de altă parte, la capitolul digitalizare a populației suntem pe penultima poziție a clasamentului DESI 2020. Într-o societate informațională, nu putem avea o industrie IT performantă și o societate pregătită să adopte economia digitală dacă dezvoltarea competențelor digitale nu se regăsește și în ponderea cursurilor de TIC si informatică pentru licee, indiferent de profilul absolvit”, a declarat Ion Moldoveanu, membru in Consiliul Director ANIS.


Totodată, aceste competențe au devenit foarte necesare în ziua de azi, iar rata analfabetismului funcțional privind utilizarea tehnologiei ar putea scădea considerabil prin implementarea celor două propuneri.

CITEȘTE ȘI:


„Haos” în sistemul de învățământ! Școală online, ore sâmbăta, directori scoși din funcție? Autoritățile nu oferă răspunsuri concrete.

 

În cine au încredere elevii: părinți, profesori sau vedete pe TikTok? Metode prin care elevii pot fi protejați de influențele negative

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter