Educație

Tabletele pentru elevi au fost livrate parțial în 18 județe și complet în restul. Aproape 5.000 de dispozitive au ajuns la Cluj

Tabletele au fost livrate complet în mai multe județe din țară, printre care și județul Cluj. În alte 18 județe au fost livrate doar parțial. Totuși, livrarea acestora nu înseamnă și că au ajuns la elevi.

 

 


Ministrul Educației a anunțat că tabletele au fost livrate complet în mai multe județe din țară, iar în 18 doar parțial, la trei luni de la începutul anului școlar și termenul promis inițial. Livrarea dispozitivelor nu înseamnă și că acestea au ajuns în mâinile elevilor, după cum atenționează părinții.

 


„Până acum, s-a livrat, în total, un număr de 199.473 de tablete”, a anunțat pe Facebook, luni seara, Monica Anisie, la trei luni de la începerea școlii.

Guvernul Orban promisese că până la începutul noului an școlar, pe 14 septembrie, 250.000 de tablete gratuite vor fi deja distribuite copiilor care nu-și permit achiziționarea de echipamente electronice pentru școala online.


Ministerul Educației a organizat 3 runde de licitație pentru achiziționarea tabletelor

„Astăzi s-a încheiat procesul de livrare a tabletelor în județele Argeș, Mureș, Ilfov, Brașov, Prahova. Harghita, Sibiu, Teleorman, Dâmbovița, Alba, Covasna, Călărași, Ialomița și Giurgiu, Neamț, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare, Cluj, Sălaj, Botoșani, Bacău, precum și în municipiul București. Până acum s-a livrat, în total, un număr de 199.473 de tablete, luând în considerare și procentele din județele în care livrarea continuă, conform datelor prezentate în grafică”, a comunicat Monica Anisie pe Facebook.

Livrarea celor aproape 200.000 de tablete înseamnă că acestea au ajuns în posesia inspectoratelor școlare județene și, în unele cazuri a școlilor. Mai mulți părinți, dar și cadre didactice din județele „verzi”, prezentate cu livrare 100% de către ministru, au comentat la postarea oficialului și au atras atenția că nu au ajuns tablete la copii.


Aproape 5.000 de tablete au ajuns la Cluj

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Cluj a confirmat pentru monitorulcj.ro că vineri, 11 decembrie, au fost livrate 4.723 de tablete pentru elevii din 36 de unități de învățământ din județ, care au solicitat echipamente. Dispozitivele au fost preluate de directorii școlilor, pe baza unui proces verbal, motiv pentru care nu se știe dacă elevii au ajuns în posesia acestora sau nu.

Astfel, au fost asigurate tablete pentru mai mult de 90% dintre elevii din mediile defavorizate din județul Cluj .


„Cele 4.723 de tablete achiziționate de Ministerul Educației și Cercetării vor ajunge la elevi din 36 de școli, majoritatea din mediul rural, dar și din Gherla, Dej, Huedin, Câmpia Turzii, facilitând accesul elevilor la activități de învățare online. La acestea, se vor adăuga, în zilele următoare, alte 1.890 de tablete achiziționate de ISJ Cluj, din sume alocate de Ministerul Educației, prin H.G. nr. 756/2020”, a explicat Marinela Marc, inspector școlar general al ISJ Cluj.

Aceasta a mai adăugat că achiziționarea celor 1.890 de tablete reprezintă un „demers complementar celorlalte inițiative și eforturi de cuprindere a tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, pe una dintre liniile de finanțare, în vederea accesării resurselor și a echipamentelor digitale necesare învățării online, în funcție de nevoile specifice identificate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, mai ales din zona rurală a județului Cluj.”

Achiziții din fonduri europene pentru elevi clujeni

Purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Amalia Gurzău a afirmat pentru monitorulcj.ro că autoritățile locale din jude, alături de unitățile de învățământ au depus proiecte pentru achiziționarea de echipamente IP, necesare completării resurselor digitale de care dispune fiecare școală, din fonduri europene, pentru a optimiza desfășurarea activităților educaționale prin tehnologie. Scopul acestui proiect este de creștere a numărului de elevi cu acces la infrastructura educațională digitală de calitate.

În județul Cluj învață 99.750 de elevi, iar peste 90% dintre aceștia dețin echipamente digitale de conectare la platformele educaționale.

Predarea tabletelor către elevi implică cereri depuse de părinți la școală, semnarea de către aceștia a unor contracte de comodat și abia apoi preluarea tabletei.

CITEȘTE ȘI:

Se extinde o școală din Cluj-Napoca. Elevii continuă cursurile tot online. GALERIE FOTO

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter