Educație

Învățământul online poate adânci și mai mult inegalitățile deja mari dintre elevii români

În ciuda măsurilor de atenuare a impactului pe care îl are COVID19 asupra educației, trecerea la învățământul la distanță riscă să agraveze inegalitățile deja mari, susține Comisia Europeană.

Învățământul online poate adânci și mai mult inegalitățile deja mari dintre elevii români Învățământul online poate adânci și mai mult inegalitățile deja mari dintre elevii români

 

 


Comisia Europeană a publicat, joi, Monitorul anual al educației și formării care analizează cum evoluează educația și formarea în UE și în statele sale membre. În ceea ce privește România, raportul arată că „în pofida măsurile de atenuare a impactului pe care îl are COVID19 asupra educației, trecerea la învățământul la distanță riscă să agraveze inegalitățile deja mari”, potrivit unuii comunicat de presă.

 


Școlile din România au nevoie de dotări cu echipamente digitale

„S-au depus unele eforturi pentru îmbunătățirea calității educației și a îngrijirii preșcolarilor și pentru consolidarea formării inițiale a cadrelor didactice.
În pofida mai multor inițiative, este necesară îmbunătățirea competențelor digitale ale profesorilor, ale instructorilor și ale elevilor/studenților și este necesară asigurarea unei mai bune dotări a școlilor cu echipamente digitale.

Un procent ridicat de tineri au un nivel inadecvat în ceea ce privește competențele de bază. Asigurarea educației și formării de calitate și relevante pentru piața muncii reprezintă în continuare o provocare majoră.


Contextul socioeconomic afectează în mod semnificativ performanțele elevilor/studenților, limitând rolul pe care îl poate juca educația ca garant al egalității de șanse. În pofida măsurilor de atenuare a impactului pe care îl are COVID19 asupra educației, trecerea la învățământul la distanță riscă să agraveze inegalitățile deja mari”, arată concluziile raportului despre România.

Anul acesta, Monitorul din 2020 se axează în special pe predarea și învățarea în era digitală:

„Criza provocată de coronavirus a demonstrat importanța soluțiilor digitale pentru predare și învățare și a evidențiat punctele slabe existente.


În pofida investițiilor pe care statele membre le-au făcut în ultimii ani în infrastructura digitală dedicată educației și formării, persistă disparități mari, atât între țări, cât și în interiorul acestora. Contrar opiniei larg răspândite conform căreia tinerii de astăzi reprezintă o generație de nativi ai erei digitale, rezultatele sondajului indică faptul că mulți dintre ei nu-și dezvoltă competențele digitale la un nivel suficient. În toate țările care au făcut obiectul anchetei, peste 15% din populația de elevi dispun de competențe digitale insuficiente.”

CITEȘTE ȘI:


FSLI cere spor de calculator pentru profesori. Argumentul este că ei sunt expuși unor radiații emise de dispozitivele folosite

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter