Educație

Cum se calculează media pe semestru, fără teze? Situația anului școlar 2020-2021

Mediile elevilor din acest an școlar, atât pentru primul semestru, cât și pentru cel de-al doilea, se vor calcula fără teze.

Cum se calculează mediile pe semestrul I, fără teze? Situația anului școlar 2020-2021 Cum se calculează mediile pe semestrul I, fără teze? Situația anului școlar 2020-2021

 

 


Cum se calculează media pe semestru? În acest an, elevii nu mai trebuie să dea tezele școlare, așa că media semestrială va fi calculate într-un mod diferit.

 


Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat care este formula de calcul a mediilor semestriale.

Așadar, media se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obținute prin evaluare continuă, la cel mai apropiat număr întreg.


Dacă există o diferență de 50 de sutimi, atunci „rotunjirea se va face în favoarea elevului”, adică nota cea mare.

S-au anulat tezele pentru întregul an școlar

Anisie a decis să anuleze toate tezele din anul școlar 2020-2021, nu doar cele din primul semestru.


“Ca urmare a situației desfășurării activităților educaționale în mediul online, am decis, prin consultare la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, ca în anul școlar 2020-2021 să nu se susțină teze, ca formă de evaluare sumativă, media semestrială urmând a se calcula prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obținute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se va face în favoarea elevului“, a postat Monica Anisie pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Educației a mai precizat că un rol important îl vor avea profesorii care se vor axa mai mult pe evaluările pe parcursul semestrul (formative), și nu cele finale, adică tezele. Astfel, cadrele didactice le vor oferi feedback elevilor legat de performanțele lor și progresul de învățare. Acesta ar fi un mod prin care elevii ar putea să înțeleagă mai bine unde au greșit și ce trebuie să îmbunătățească, pentru ca mai târziu să aibă rezultate mai bune.


„De altfel, experiența sistemelor educaționale europene, în context pandemic, a scos în evidență necesitatea creșterii procentului evaluării de tip formativ care poate stimula învățarea elevilor și, implicit, reducerea procentului evaluărilor de tip sumativ – teste, probe de evaluare,  o formă specifică de evaluare sumativă care este cunoscută în România,  la final de semestru, teza”, a mai menționat Monica Anisie.

Modul în care se face evaluarea continuă, pe parcursul semestrului, este lăsat la alegerea profesorului.

„Modalitatea în care se va realiza această evaluare este decisă de fiecare cadru didactic. Practicile de evaluare sumativă vor fi reorientate de la o centrare pe conținut, la o centrare pe competențe, evidențiind triada știu – pot – sunt, valorificând o varietate de metode de evaluare (de exemplu, proiectul, portofoliul). Dacă exigențele lumii contemporane vizează un curriculum centrat pe competențe, atunci evaluarea, atât cea formativă, cât și cea sumativă, trebuie să se concentreze pe măsurarea și aprecierea acestor competențe“, adaugă Anisie.

Ce este evaluarea sumativă?

Evaluarea sumativă este o formă de evaluare a competențelor la finalul unei etape de instruire, precum un semstru, an sau ciclu de învățământ, sau la finalul studierii unui capitol, conform edupedu.ro.

Prin evaluarea sumativă atât profesorii, cât și elevii, vor știi mai multe informații despre nivelul de pregătire al elevilor la finalul unei etape de acest fel. Prin aceste informații, se va vedea unde elevul va trebui să se pregătească mai bine, dar și dacă metoda de predare a profesorului a fost destul de eficientă.

Testele, lucrările scrise, tezele sau examene sunt astfel de evaluări summative care arată progresul sau nepregătirea elevilor. 

Structura anului școlar 2020-2021

Semestrul I – are 17 săptămâni

Se face școală în perioada: 14 septembrie 2020 – 22 decembrie 2020

Vacanță pentru grădinițe, clasele pregătitoare – a IV-a în perioada: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020

Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2020

Se face școală: 11 ianuarie 2021 – 29 ianuarie 2021

Vacanţa intersemestrială: 30 ianuarie 2021 – 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea – are 17 săptămâni

Se face școală: 8 februarie 2021 – 1 aprilie 2021

Vacanţa de primăvară: 2 aprilie 2021 – 11 aprilie 2021

Paștele Catolic - pe data 4 aprilie 2021

Se face școală: 12 aprilie 2021 – 29 aprilie 2021

Vacanță: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

CITEȘTE ȘI:

Studiile pe care se bazează Iohannis ca să țină școlile închise. Cherecheș: „Ar trebui să lase copiii până la clasa a IV-a să meargă la școală”

 

Toate școlile din țară s-ar putea închide până pe 31 decembrie. Cursuri EXCLUSIV online

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter